Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Christopher Hunt
Perfect Guide

Rolf Lassgård: ”Jag är en liten pojke i en stor mans kropp”

Rolf Lassgård om den dåliga självkänslan, me too-uppropet och hur det är att dricka öl med Matt Damon och Christoph Waltz.

Hobo Hotel, Stockholm. Rolf Lassgård har inlett ett rymningsförsök. Intervjutiden är slut och för att vinna ytterligare minuter låter skådespelaren sig nu kidnappas bakvägen: han smyger förbi det väntande pressuppbådet, stannar hissen genom att köra in foten mellan de stängande dörrarna, försvinner ner i lobbyn och ut på torget där han lutar sig mot fasaden, vänder ansiktet mot himlen och andas ut med en suck.
– Jag är en liten pojke i en stor mans kropp, säger han. Jag har tänkt att när jag mognar och blir äldre ska de tu mötas, men i helvete heller, haha. I dag är jag glad över att få behålla den lilla pojken i mig. Även om han bär på rädslor och sårbarheter så är han också jävligt busig.

Annons
X

Ögonen blir två springor när han ler. Håret flygigt. Blottad bringa visar ett vikingainspirerat halsband. Han berättar hur skådespeleriet blivit en flykt från både verkligheten och honom själv: "lusten att komma bort, få vara någon annan, att vara lätt, inte tung, att vara omtyckt". Så var kommer flyktbehovet ifrån?

– Det handlar om att inte vara tillfreds med sig själv. Den här stora drasuten. Det har jag brottats med hela livet. Men nu jag har resignerat, det får vara så här! Jag får vara osäker!
Han berättar att han drabbas av tvivel inför varje ny rollkaraktär.
– Jag tänker ’hur i helvete ska det här gå?’. Men det blir också en motor i arbetet. Det är en annan människa som jag ska gestalta och den människan har jag aldrig träffat. Det är som när du träffar nya personer i livet, det är klart det finns en osäkerhet, men sårbarheten gör att du lättare kan möta andra människor.

undefined
Foto: Christopher Hunt

Två timmar tidigare, Brunkebergstorg. En 1,93 meter lång Rolf Lassgård rullar en liten kabinväska efter sig när han sneddar över det öde torget, checkar in på hotellet, beställer en dubbel espresso och berättar om sin nya dramakomedi: Downsizing. En Hollywood-film regisserad av Alexander Payne (About Schmidt, Sideways) där han ställs mot Matt Damon, Kristen Wiig och Christoph Waltz.
– Min första scen var en monolog på vetenskaps-engelska inför 200 personer med Matt Damon och Christoph Waltz på första parkett. Jag märkte snart att det är skådespelare som tar sitt yrke på stort allvar. Det var full stöttning i motspel, i att lyssna, vara närvarande och serva. Tagning efter tagning. Sedan hjälpte Matt Damon mig med engelskan också.

Rolf Lassgård spelar en skandinavisk professor som – för att rädda den överbefolkade jorden från undergång – upptäcker ett sätt att krympa människan. Filmen spelades in i Los Angeles, Toronto och Norge.
– Sista veckorna var vi i Lofoten på ett stort jävla fartyg som varje natt seglade till nästa inspelningsplats. Alla var fast på samma båt och där kom vi verkligen varandra nära. Vi hade våra hytter där vi sprang på varandra hela tiden. Det var som en flytande restaurang och på kvällarna brukade vi ta en öl och sitta och gagga i baren.
Matt Damon hyllade den svenska skådespelaren:
– Rolf Lassgård är briljant, sade han efter inspelningen. Jag älskar talet han håller på båten i den norska fjorden. Det är en teatralisk monolog och med en sämre skådespelare hade det blivit fel. Men Rolf är skicklig och sätter varenda replik perfekt.

Rolf Lassgård föddes i Östersund, inledde karriären på scenskolan i Malmö och slog igenom med guld- baggebelönade Min store tjocke far 1992. Den följdes av stor filmer som Jägarna, Oscarsnominerade Under solen och Susanne Biers Efter bröllopet. 2016 återvände han till Oscarsgalan med huvudrollen i En man som heter Ove.

– Oscarsgalan var en fantastisk upplevelse, säger han. Men det var ännu bättre första gången, då var det gemensam bar och när man gick ut för att köpa en drink hamnade man i kön framför Cameron Diaz och Sting. Då blev det att man träffades på ett helt annat sätt.

Rollerna har kostat på. Efter dramat Under solen drabbades Rolf Lassgård av depression och lämnade skådespeleriet under tio månader.
– Som amatör brann det en brasa av lust här inne i bröstet och jag ville åtminstone ha kvar ett litet ljus, säger han. Är det på väg att slockna gör man kanske lite för mycket. Jag har alltid bedömts, men sättet jag reagerade på förändrades och det förstörde lusten.
Räddningen kom från oväntat håll.
– Precis då ringde min gamla teaterrektor med ett forskningsprojekt där han frågade om jag ville vara försökskanin. Det var den bästa medicinen, att få fnula med skådespeleriet.

undefined
Foto: Christopher Hunt

Du och din hustru Birgitta har varit gifta i över 35 år – vad är hemligheten?
Det kanske har hjälpt att min fru sluppit mig halva livet. Förr i tiden sa man att fiskaräktenskapen var väldigt lyckade. Fiskebåten drog på söndag natt och återkom på torsdagen. Vem som slapp vem vet jag inte, men det finns vissa fördelar med det. Man sliter inte på varandra och allt blir inte rutin.

Me too-debatten har rasat under hösten – har du upplevt något liknande?
Jag har naturligtvis också hört historier, även om jag själv aldrig sett något. För mig känns det så jävla främmande, jag skulle aldrig vilja jobba med en människa som är rädd för mig, det är så långt från min person, det blir inte bra konst. Det är bara självförhärligande.

På hemmaplan har Rolf Lassgård byggt en karriär på kriminalarroller med skinnkavaj och blottat hölster. Roller som Gunvald Larsson, Kurt Wallander och Lars Martin Johansson i En pilgrims död har färgat allmänhetens bild av honom.
– Jag gick förbi på gatan precis när polisen hade gripit någon utanför en affär och tryckt upp honom mot väggen. Då nickade poliserna mot mig som om de ville säga ’det är lugnt, vi har detta under kontroll’. Som om jag var en kollega, haha.

Researcharbetet för polisrollerna har skett på fältet.
– Det har varit som en praktik där jag fått hänga med på span och lära mig om skjutvapen. Nu är jag jävligt bra på att hantera vapen, framförallt om det är lösa skott.

Du kan dra ett vapen snabbt?
– Jajaja.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen