Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Psykologen: Därför blir du andfådd av att gå i trappor

Blir du andfådd som en storrökande pensionär efter att ha tagit trapporna, trots att du har bra kondition? Du kan vara lugn, det beror inte på för lite träning - allt sitter i hjärnan.

Bra kondition eller ej – efter att ha tagit trapporna upp till kontoret måste de flesta hämta andan. Många tror att detta indikerar dålig fysik, men nu uppger Psychology Today att fenomenet faktiskt inte har någonting med träning att göra. Det är nämligen din hjärna som är boven i dramat.

Annons

De allra flesta djur, vi människor inkluderat, slutar andas när vi koncentrerar oss på en kortsiktig uppgift, så som att trä en tråd genom en synål. Detta beror på att vi ska vara så stilla som möjligt. För människor kanske det inte är så viktigt, men för många djur kan stillheten betyda skillnad mellan liv och död. I och med att vi slutar, eller åtminstone saktar ner andningen inför en uppgift som kräver koncentration, så reducerar vi kroppens rörelser och kan då utföra uppdraget med större precision.
Men när du återgår till ditt normalläge efter att ha tagit dig an situationen så noterar hjärnan den låga syrehalten i blodet, och signalerar därför att vi ska andas djupare och snabbare – och du blir andfådd.

Lösningen? Ta några djupa andetag innan du börjar gå upp för trappan och fortsätt att andas under tiden tills du är framme. Du kommer märka en klar förbättring.

Till Toppen