Foto: KasiaJanus
Perfect Guide

Överläkaren: Därför ska du aldrig tvätta i 40 grader

Vi är många som fyller tvättmaskinen och trycker på 40 grader av ren vana. I en studie publicerad av Expressen Hälsoliv framgår det att maskintvätt i för låg temperatur kan vara direkt skadligt. Särskilt om du bor i lägenhetshus och tvättar i gemensam tvättstuga.

Annons
X

Det är Åsa Melhus – professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala – som varnar för de bakterier och smittor som sprids i gemensamma tvättstugor. Gula stafylokocker (MRSA), bakterier som kan ge bölder, hårsäcksinflammationer och sårinfektioner, sprids lätt i maskintrumman. Även svamp kan få fäste om man tvättar i för låg temperatur. Det är först vid 60 grader som bakterier och smittor dör.
– Delar du tvättstuga kan du rengöra maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader och därefter tvätta, säger Åsa Melhus. I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!

Till Toppen