Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg Foto: Tomas Oneborg
Perfect Guide

Ny studie: Högerväljare är snyggare än vänsterväljare

Det är Washington Post som publicerar den minst sagt uppseendeväckande studien. I undersökningen – utförd av Journal of Public Economics – påstås människors utseende stå i direkt korrelation med deras politik: ”Politiker på högerflanken är snyggare i Europa, USA och Australien”, skriver rapportens författare.

Annons

Forskarna pekar på en enkel ekonomisk förklaring: attraktiva människor tenderar att tjäna mer och människor med högre inkomst söker sig oftare till en högerpolitik med lägre skattesatser och stramare bidragssystem.

Vidare presenteras ytterligare en förklaringsmodell: snygga människor bemöts ofta mer fördelaktigt av sin omgivning och ser därför världen som en mer rättvis plats. Tidigare undersökningar visar att ju snyggare folk uppfattar sig själva desto mer tror de på mänsklig jämställdhet.

I undersökningen visade forskare foton på politiker från Europaparlamentet, finska parlamentet, australiensiska parlamentet samt amerikanska guvernörer och senatorer. Deltagarna fick ranka personernas utseende i skala 1–5 och högerpolitikerna fick högst poäng.

Forskningen visar också att människor finner det mer troligt att snygga politiker är konservativa. När väljare saknar information om politiska kandidater använder de skönhet som ett sätt att ringa in ideologi.

Hur Vita huset placeras i undersökningen framgår inte.

Foto: Tomas Oneborg

Till Toppen