Perfect Guide

Ny studie: Din säng är smutsigare än schimpansens

Längtar du efter att få bädda ner dig bland vita, krispiga lakan? Inte länge till. Det har visat sig att en tredjedel av en kudde kan bestå av död hud, damm och avföring medan ett täcke kan innehålla 20 000 kvalster. Om du är på jakt efter en riktigt ren sovplats gör du bäst i att flytta ut i skogen. I en ny studie har man nämligen kommit fram till att schimpansens sovplats är betydligt renare än vår.

Annons

I studien – som publicerades i Royal Society Open Science – undersökte forskare från North Carolina State University hur schimpansers sovplatser såg ut i jämförelse med människor sängar.

Schimpanser bygger nya sovplatser varje dag som består av löv och grenar. I undersökningen samlade forskarna prover från 41 schimpanssängar i Tanzania och såg att de innehöll betydligt färre kroppsbakterier än en säng i ett genomsnittligt mänskligt hushåll.

– Vi hittade nästan inga av dessa mikrober i schimpansernas sängar, vilket var lite överraskande, säger Megan Thoemmes, doktorand och forskningsledare, till The Guardian.

När de sökte efter loppor, löss och fästingar i 15 av sovplatserna fann man nästan inga alls.

– Vi fann bara fyra ektoparasiter efter att ha sökt igenom alla bäddar, berättar Thoemmes. Och det var fyra enskilda kryp, inte fyra olika arter.

Vad sägs om att byta lakan i kväll?

Till Toppen