Foto: Karl Nordlund
Perfect Guide

Min helg: ”Min man och jag älskar barnfilmer”

Vanna Rosenberg lagar italienska köttbullar, tar iskalla dopp och äter våfflor på Restaurang Hellasgården under helgen.

Fram till klockan tre på fredag eftermiddag repeterar jag pjäsen Våra drömmars stad på Stockholms stadsteater. Det är en generös nytolkning av Per Anders Fogelströms stockholmssvit som har premiär i början av november. Efteråt cyklar jag genom stan för att hämta barnen på deras skola i Enskede. Jag ler när jag tänker på dem.

Annons

De blir glada av att bli hämtade och sen går vi till mataffären tillsammans. Normalt sett brukar de inte vara överförtjusta i att gå och handla, men nu vet de att det vankas fredagsmys. Vi plockar på oss chark, lite småplock, ostbollar till barnen och nödvändigheter som mjölk och ägg. Barnen får lasagne till middag, vi blir snabbt mätta på småplocket. Efter middagen slår alla sig ner framför tv:n och väljer film tillsammans. Både min man och jag älskar barnfilmer, nästan mer än vad våra barn gör. Ikväll blir det Disneyfilmen Vaiana, som är helt fantastisk.

Lördagsmorgonen blir lugn, jag har inga repetitioner i dag. Vi styr upp en mysig och lång familjefrukost. Äter äggröra, smoothies och bröd från bageriet Bakgården som ligger precis i närheten. Efter det tar vi med barnen till Nyckelviken där vi grillar korv, hälsar på kaninerna och fikar på Nyckelvikens Café. Barnen får leka av sig och vi promenerar i maklig takt genom reservatet. Det är en jättefin höstdag och löven har precis börjat skifta färg.

Framåt kvällen bjuder vi över några vänner på middag. Till skillnad från Maggan, som jag spelar i Helena Bergström-filmen Vilken jävla cirkus – en kock som inte har lika stor lust att laga mat som att hänga med cirkusens orkester – älskar jag att röra i grytorna. Det blir italienska köttbullar med en god sallad till, en klassiker som aldrig slår fel. Barnen går och lägger sig efter middagen, medan vi vuxna sitter uppe ett tag och pratar.

På söndagen åker hela familjen till Hellasgården där vi tar ett blixtdopp i det kalla vattnet, efter att ha värmt upp oss i bastun. Det är oerhört uppfriskande. Men det blir snabbt för varmt i bastun för barnen, de springer in och ut och vi ropar att de ska sluta släppa ut värmen. Efter den lilla utflykten vill barnen äta våfflor med sylt och grädde på Restaurang Hellasgården. Vi rundar av lunchen med en promenad, det är så vackert ute den här tiden på året. När vi kommer hem igen hänger hela familjen i trädgården och andas höstluft.

Lyckligtvis får vi till en familjemiddag på kvällen. Mina systrar kommer över och vi lagar mat tillsammans, ett mustigt hopplock av resterna i kylen. Barnen orkar inte sitta still vid bordet så länge, utan sätter på sig ytterkläder och leker i trädgården. När gästerna åkt hem är det läggdags för barnen. Min man och jag stoppar om dem, städar upp i köket och sätter oss sedan i soffan med varsitt glas cava. Jag har mycket att göra inför mina premiärer och uppskattar stunder som den här – när vi kan njuta av tystnaden i huset.

Till Toppen