Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Min helg: ”Lördag är operasångarens måndag”

Rickard Söderberg skriver manus till sin julshow och drömmer om måndagsbestyr under en vanlig helg i hemstaden Malmö.

En operasångares helg är en dröm. Uppstigningsceremonin är inte helt olik konungens grand levér på Versailles. Min paranta, parisiska parkas parfymeras noggrant innan min påklädare klär mig i den. Efter det serveras jag fridlyst sparv rullad i nymåneskördad saffran och grillad över mahognyglöd. Till det en flaska champagne hämtad från Titanic.

Annons
X

Sedan är drömmen slut, och jag vaknar. Långsamt inser jag att det är lördag; operasångarens måndag.

Fredagskvällen blev väldigt sen och blöt. Sen, för att föreställningen på Malmö Opera varade till 22.45 och sedan tog det tre timmar innan jag slutligen var hemma i sängen. Och blöt, för att det är precis så svettig man blir när man sjunger som om det vore en workout, iklädd peruk och kostym under 150 glödheta strålkastare.
På lördagsmorgonen är min man Anders redan vaken och gnäller högljutt. Han vet nämligen att klockan 09.20 traskar vi iväg till stammis fiket Café Grannen för frukost, och kan inte komma dit fort nog. Han är alltså 45 år gammal. Inte fem ...

Lördagsbrunchen där är vår högmässa. Det är tillfället då hela vår innersta kommunitet samlas för en kommunion bestående av mellanösternsött kaffe och husmansfullkorn. Vi bekänner veckans synder för varandra, och lovar att begå lika många också den näst-kommande.

Aktivt försöker jag motarbeta en post-brunchkoma så jag slår på julmusik på högsta volym när vi kommer hem. Just nu arbetar jag nämligen med manuset till min julföreställning på Artipelag i Stockholm som kommer vara en middagsshow som rör sig mellan det mest glamorösa och det mest frivola. Och i datorn gömmer sig en och annan ekivokitet som triggar igång kreativiteten, så jag sätter mig och fortsätter på manus-utkastet. Efter en stund finner jag mig så hårt upp- slukad av en dialog mellan Snövit och Askungen om hur livet på slottet kanske inte blev sådär upphetsande som de hade hoppats, att jag inte hör när maken knackar på.

Under en kopp kaffe med skuren havremjölk och en skuren vetelängd läser jag upp Disneyprinsessornas dialog för honom, och han dömer ut den som alldeles för grov och snuskig. Så jag tänker att den nog är helt perfekt och klickar på spara.

När julsångerna klingat av är det dags att bege sig mot operan igen och kvällens föreställning. Jag laddar med smink, peruker, höjdtoner och lite för stora mängder kaffe. När jag blivit mördad på scen cyklar jag iväg mot Möllan genom Malmös mörka mörja. Mörbultad och mättad med den hormoncocktail som pumpats ut i kroppen under tre timmars föreställning. Känslan av att kunna somna på stående fot slåss mot den demon som aldrig vill att kvällen ska ta slut.

Sen är livet som operasångare sådär Inception-knepigt att söndagen faktiskt ser i princip exakt likadan ut som lördagen; med den skillnaden att man ser skymten av den hägrande måndagen – veckans lediga dag. Då får man äntligen tid att jobba med allt det man inte hunnit med under helgen...

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen