Foto: Sven Prim
Perfect Guide

Min helg: ”Kollegorna skickar glada snapchat-bilder från personalfesten”

Daniel Hermansson från Historiepodden spelar in podcast, får utbrott på katten och surfar fram på ”en våg av öl”. Till hösten väntar föreställningen Den stora konspirationen.

Fredagar är min dag i veckan då jag är ledig från lärarjobbet och uteslutande arbetar med podcasten. Därför har jag inte ställt klockan i förhoppningen att sova lite längre. Klockan 6.30 börjar min sambo sedan 15 år tillbaka tjuta, gala och pipa, katten Biffi känner sig kränkt över den tomma matskålen. Hyschningar hjälper inte, morgonen är förstörd. När min andra sambo Jenny gått iväg till sitt arbete är tanken att mitt poddresearchande ska börja. Men en kopp kaffe till, innan inläsningen av veckans avsnittsämne. På något magiskt vis förflyter sedan hela förmiddagen framför tv:n utan att mycket vettigt görs. Det var ju 100 sidors läsning som var planen, inte noll. Som tur är har det lästs tidigare i veckan. Trots en sedvanlig tupplur på 90 minuter efter den påfrestande förmiddagen har till slut ändå det dryga arbetet till nästa poddinspelning påbörjats.

Annons

Under kvällen har min arbetsplats personalfest, redan vid 16-tiden skickar kollegor glada snapchat-bilder. Men jag ska inte gå, jag måste jobba och betraktar bilderna med viss bitterhet. Dessutom ska jag på äventyr imorgon, jag pallar inte tvådagars, man är inte 30 år längre. Kvällen avslutas med en avlämingspizza från Mateos i Ursvik. Vi ser på komediserien Frasier från 90-talet, jag sörplar på min konjak och Jenny stickar. Det är gemytligt. Frasier är fantastiskt roligt och spetsfundigt. Serien som presenterade drycken Sherry i mitt liv, en dryck som får mina kompisar att jämföra mig med en 85-årig tant.

Lördag. 6.25. Katten vrålar. Vimmelkantigt kisande stapplar jag under surmulet mummel ut i köket för att fylla på Biffis matskål. Kompisen Micke och hans flickvän Mimmi kommer till Stockholm från Östergötland för att springa tävlingen Tough Viking, och min insats består av att med skadeglad förtjusning agera åskådare. Det kommer jag misslyckas med.

Lördagsförmiddagen ägnas som vanligt åt att med stort allvar och precision tillverka en så perfekt äggröra som möjligt. Under frukosten bläddrar jag i någon bok om 1700-talsprofilen Carl Gustaf Tessin samtidigt som Jenny framgångsrikt anstränger sig för att lösa Melodikrysset.

Vi hinner inte i tid till stadion för att se en enda sekund av loppet. Efteråt kryssar vi och vårt sällskap sig fram mellan olika restauranger innan vi landar på Jamie’s Italian. Kvällen förflyter sedan på en våg av öl.


Söndag. 6.16. Jag funderar instinktivt på om det är dyrt att operera bort stämbanden på en katt? Sådana dumma idéer försvinner i takt med tillkvicknandet och reflektionen över hur många givande samtal jag haft med katten i fråga. Förmiddagen är lugn och stillsam med frukost framför tv:n. Poddkollegan Robin Olovsson ska komma över vid kl.15.00 för att spela in nästa veckas avsnitt. När han punktligt dykt upp sitter jag ännu och panikskriver på ett inledningprat till avsnittet. Ibland får andras nerver orättvist nog betala för min tendens att dra ut på saker. Kvällen avslutas sedan med att se på Robinson. Vad mycket tid man kommer ha när den säsongen är slut tänker jag.

I höst åker Historiepodden på Sverigeturné med föreställningen Den stora konspirationen. Speldatum och biljetter hittar ni här.

Till Toppen