SvD Perfect Guide
Annons

Min helg: ”Jag har ingen dator eller mailadress”

Claes Malmberg tillbringar helgen med filosofiska promenader, ensamma strandbesök och lantliga bilturer i sin BMW.

Text: SvD Perfect Guide - 5 april 2018

Antingen är jag med barnen eller helt själv. På fredagskvällen köper jag revbensspjäll och potatissallad i charken och kollar på Melodifestivalen. Lördag morgon kliver jag upp klockan nio och åker till Österlen. Jag har en BMW X1, en liten suv, den kör jag och lyssnar på P1. Jag stannar på Olof Viktors utanför Ystad där de har jättegoda kräftstjärtsmörgåsar och där sitter jag en bra stund och läser tidningen innan jag åker till stranden i Sandskog. Jag brukar köpa en brassestol från bensinmacken för jag gillar inte att sitta i sanden. Det brukar gå åt tre-fyra solstolar per år för jag slarvar bort dem eller sitter sönder dem.

Lunch äter jag på en restaurang som heter Fritids-Baren. Ett jättefint ställe där man kan sitta ute, enda problemet är att det är mycket getingar, men det är god mat och ligger vid stranden. Han som har stället brukar komma fram och prata. Där beställer jag wienerschnitzel och Ramlösa. Jag vetifan varför jag går upp i vikt, jag äter inte så mycket. Men jag är glassoman! Världens bästa glassaffär ligger fem hundra meter från mitt hem i Malmö.

Annons
Annons

Därefter åker jag hem och kollar på fotboll, men jag spelar inte på några matcher. Spel är den enda drogen som jag inte ägnat mig åt.

Jag har en jättestor lägenhet på 200 kvadrat, men sitter i samma soffa och hade bara behövt tio kvadrat. Jag känner mig liten skamsen och tråkig när jag berättar detta, men jag uppskattar att se fotbollen själv. När jag var ung kände jag mig bortvald och nervös av att vara ensam, men så kom det en dag när jag lärde mig att vara med mig själv. Det är mitt livs största erövring, man blir mycket friare.

På kvällen kollar jag på Netflix som ungarna har fixat. Jag är så kass på teknik, har ingen dator eller mailadress, men via telefonen kan jag koppla upp mig. Jag ser på Peaky blinders. Till middag köper jag sushi, lägger mig runt klockan tolv och somnar direkt. Jag tycker om att sova. När man reflekterar över vad som händer när man dör tänker jag att det inte gör något om det inte händer något. När man sover blir man inte glad om någon väcker en. Det är samma sak som när man är död. Döden är lika skönt, man sover men ingen kan väcka en.

Söndag äter jag frukost hemma: rostade mackor, yoghurt, kaffe. Sedan tar jag en promenad i en och en halv timme. Jag går och filosoferar om en massa saker, livet och så. Ibland tänker jag inte på något särskilt, jag går meditativt utan att haka fast i tankar, tar in det jag ser utan att värdera det, upplever att jag är en liten partikel bland andra partiklar. Periodvis har jag ägnat mig mycket åt meditation. Jag försöker hitta en väg i livet som är framkomlig för mig och min person. När jag kommer hem sover jag middag, det är så jävla skönt.

På kvällen lagar jag middag till barnen. Fläskkotlett, kokt potatis, gräddsås och gröna ärtor. Sedan kollar vi på Mästarnas mästare. Många helger jobbar jag, man ska prestera, vara på topp, så det är skönt att vara helt avslappnad.

Annons