Eva Edsjö / TV3
Eva Edsjö / TV3 Foto: Eva Edsjö / TV3
Perfect Guide

Min helg: ”Helst vill jag ha sill till frukost”

Kocken Johan Jureskog åker båt, promenerar på landet och röker bringa under helgen.

Numera jobbar jag inte på fredagskvällar längre. Helgen smygstartar istället med att jag åker mellan restaurangerna AG och Rolfs kök och tackar för veckan som gått och dubbelkollar att allt rullar på. På eftermiddagen kör jag ut till vårt lantställe vid Ljusterö och börjar göra iordning för helgen. Jag har precis köpt en ny aluminiumbåt som jag älskar att köra runt med, så jag åker in till Nybrokajen och hämtar upp min fru Paulina och två vänner. På väg ut till landet igen lägger vi till vid bryggan på Linanäs och unnar oss något litet och gott på Skeppskrogen.

Annons

På kvällen lagar jag en råraka med löjrom följd av en Biff Rydberg. Gott men enkelt. En flaska Bollinger till förrätten och en flaska härlig Barolo till varmrätten.

Både Paulina och jag älskar sällskapsspel, så vi plockar fram favoriten När då då? efter maten. Sedan tänder vi en brasa och tittar på stjärnorna innan läggdags.

Egentligen gillar jag inte att äta frukost, men vi ska ha vårt första barn i april så nu övar vi på att gå upp tidigt på morgonen. Eftersom vi haft gäster som sovit över blir det äggröra, prinskorv, gröt, bröd och lite goda pålägg. Jag skulle helst äta råbiff eller en silltallrik på morgonen, men är osäker på om gästerna skulle uppskatta det. Efter frukost hoppar vi i båten igen och kör till Sandhamn, där det blir rimmad lax och dillstuvad potatis på Värdshuset.
Innan vi åker har jag hunnit dra igång min smoker, och slängt in en bringa på rökning.
När vi kommer hem igen plockar vi fram lite kallskuret – pata negra, sobrasada och salchichón med lite oliver och mandlar. Till det knäcker vi en flaska sherry.

Jag plockar ut bringan ur smokern, gör en coleslaw, grillar majs och kokar ihop en barbecuesås. Och så korkar vi upp en cabernet sauvignon från Napa Valley. Middagen följs av lite ostar som får sällskap av en pinot noir från Sonoma. Eftersom jag numera inte lagar så mycket mat på krogen tycker jag att det är kul att hålla till vid spisen och grillen på helgerna.

Efter middagen åker kortleken fram och vi kör några rundor fyrmanswhist. Sedan tänder vi bastun och värmer oss innan vi kollar på en film tillsammans.

Söndagen börjar som lördagen, med en härlig frukost. Sen går vi en promenad innan gästerna åker hem. Framåt lunch har mitt sillsug blivit så stort att jag dukar fram en sillbuffé och en Janssons frestelse. Vi åker in till stan igen på eftermiddagen, men då orkar vi inte laga mat. Istället stannar vi till på Giro på Sveavägen. I mitt tycke Stockholms bästa pizzeria. Det blir en quattro formaggio och en cacciatore som vi delar på. Vi kollar på tv-serien Vår tid är nu, sen blir det tidig sänggång för att orka med den nya jobbveckan.

Till Toppen