SvD Perfect Guide
Annons

Jonas Cramby: Den otippade rätten du aldrig grillat

Med sommarvärmen kommer även grillpremiären. Författaren och journalisten Jonas Cramby delar med sig av sina bästa grilltips.

Text: Sophie Tisell - 14 maj 2018

Vad är ditt bästa grilltips?
– Köp en liten bordsgrill. Jag har alltid haft stora BBQ-grillar men sedan jag började åka till Asien har jag fått upp ögonen för mindre bordsgrillar. Med de kan man grilla små munsbitar och alla runt bordet får välja vad de vill ha. Dessutom går det att ha en bordsgrill på balkongen inne i stan.

Vilken är den vanligaste missen man gör när man grillar?
– Att man fuskar med tillbehören. Kött är gott men det blir inte mycket godare av att ha pommes frites och bearnaisesås till – det blir snarare för mycket fett. Kimchi är ett riktigt gott att ha till, det är fräscht och syran bryter av mot det grillade. Ett tips är att lägga grillat kött och kimchi i ett salladsblad. Världens enklaste och godaste grillmiddag.

En otippad rätt att grilla?
– Allt blir godare grillat! Ostron blir till exempel väldigt gott. Det kan också vara ett bra första steg om man har svårt för ostron.

Enklaste knepet för en lyckad grillmiddag?
– Att vara bra på att laga mat är att vara bra på att handla. Gå inte bara till närmaste mataffär och köp en dålig köttbit. Åk istället till en saluhall och hör efter vad de har fått in. Det är värt den där extra halvtimman.

Foto: IBL Bildbyrå

Annons