Annons

– Jag hoppas att det inte finns ett enda ”om” nästa vecka

Stefan Holm är ett av de stora svenska medaljhoppen i friidrotts-VM. Det blågula höjdhoppet skriver här exklusivt i SvD om att han nu - två år efter tävlingen - fått besked att resultatlistan från VM i Edmonton reviderats. Han blev inte delad femma. Han blev delad fyra.

Under strecket
Publicerad

Gästkrönika | Stefan Holm Om inte om hade varit. Jag vet inte hur många gånger jag fått frågor som börjat med: ”Men tänk om...” och försökt besvara dem med att om inte finns, antingen har det eller också har det inte hänt. Men nu ska jag trots detta frångå mina principer, för jag har ett klassiskt ”om” att tänka på här. Strax före OS i Sydney 2000 halverades Javier Sotomayors tvååriga dopingavstängning och han tilläts ställa upp vilket resulterade i att han slutade tvåa och undertecknad närmast prispallen. Detta innebar dessutom att han deltog vid VM i Edmonton ett år senare. Men två veckor före detta VM testades han återigen positivt.

Denna gång för nandrolon och i den villervalla som följde fanns det en sak som aldrig riktigt blev utredd i och med att Sotomayor själv valde att ta sin Mats ur skolan. Så i två år har jag undrat men nu finns äntligen svaret svart på vitt. Jag blev inte delad femma i Edmonton - jag blev delad fyra. I varje världsmästerskap delas en enorm statistiklunta ut till de aktiva - ”IAAF Statistics handbook” - och i Paris-upplagan presenteras de slutliga resultaten från Edmonton för två år sedan och listan för det manliga höjdhoppet har slutligen reviderats till sitt rätta jag. Eller, rätta jag? För det är här ”om” kommer in. Hur hade tävlingen artat sig om Sotomayor inte deltagit i den?

Annons
Annons
Annons