Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Lyssna aldrig på din inre nej-sägare

Kring det ovala mahognybordet satt ett tiotal män och kvinnor i kritstrecksrandigt.

Annons
X

Jag var 29 och försökte äska pengar till en modesajt som skulle kombinera e-handel med redaktionellt innehåll. Ganska innovativt 2004, men möjligen för tidigt.

Hur som helst, att prata inför folk som vet att man vill åt deras stålar skiljer sig markant från att hålla tal på bröllop eller födelsedagskalas. Här hejar ingen på en; inga välvilliga leenden, ingen som skrattar åt halvlyckade skämt.

Mitt problem var att jag redan kvällen före intalat mig att jag skulle misslyckas. Vilket jag gjorde. Tappade tråden, började svettas och fick en enkel idé att låta krånglig. Mot slutet av dragningen tittade jag bort mot min kompanjon, men istället för att möta min blick stirrade han skamsen ner i bordet. Det gjorde ont. Och det blev inga pengar.

Med ett smartare och mer självsäkert anförande hade kostymerna sannolikt lättat på lädret. Om man kan övertyga folk att investera i kontaktlinser med smycken (det ser ut som man gråter plastpärlor) diet-mineralvatten (när noll kalorier känns för mycket) eller bajslarm för bebisar (exakt vad man behöver inne på Ica, en arg signal som berättar för omvärlden att ungen just fyllt blöjan) – ja, då går allt.

Jag misstänker att entreprenörerna bakom dessa hårresande usla affärsidéer hade ett riktigt bra inre peptalk kvällen före.

När Cristina Stenbeck gav sina viktigaste karriärstips till sajten Breakit, avslutade hon med: "Lyssna inte på nej-sägare. Det är då du kommer skapa stordåd".

Något som är lättare sagt än gjort. Det påstås att barn får höra ordet "nej" ungefär 100 000 gånger under sin uppväxt. Och det är bara från människorna som älskar dem. Från den dag du är tillräckligt gammal för att gå kommer omvärlden med jämna mellanrum förklara att du inte är bra nog. Att injicera samma gift i sig själv är förstås oerhört dumt.

Men för en inbiten pessimist är det knepigt med positivt tänkande. Det sitter ett litet troll därinne och hojtar att man kommer misslyckas.

Att hjälpa människor att komma till rätta med sina inre nej-sägare har blivit en miljardindustri. Men om du inte har tid med livscoacher och självhjälpsböcker kan du vända dig till Gunde, som kokat ner allt till en enda kärnfull mening:

Om du bara tror på det själv, är ingenting omöjligt.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen