Annons

Akilovs advokat ”Trodde han skulle misshandlas av polisen”

Sverige skickligaste advokat är inget ”rättvisefreak”. Vi har träffat Johan Eriksson – som nyligen försvarade Rakhmat Akilov – och pratat om hur yrket format hans livssyn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Christopher Hunt
Foto: Christopher Hunt
Foto: Christopher Hunt
Foto: Christopher Hunt
Foto: Christopher Hunt

Stockholm, Kungsholmen. Det är början av maj och Johan Eriksson illustrerar ett korsförhör.
– Jag tror inte på dig nu.
Han låtsas peka på ett transkript i handen, spänner blicken.
– Varför sa du en sak då och en annan sak nu? Jag förstår ingenting.

Händer det att du öppnar en portfölj med bevismaterial under förhöret?
– Ibland tar vi fram förundersökningsmaterial. Det händer att vi måste hålla förhör där vi konfronterar personen med saker den sagt tidigare, då har man ett annat tonfall. Men jag tror på vänlighet, att inte leverera högljudda besked. Tycker folk inte om dig som person tycker de oftast inte om det du säger.

En inställning som fungerat. Sex år i rad har Johan Eriksson blivit utnämnd till Advokaternas advokat – en omröstning där landets advokater själva utser den försvarsadvokat de helt vill ha vid sin sida. ”Lugn, säker och lyhörd rådgivare” lyder en motivering, ”trevlig, ödmjuk och synnerligen kompetent”, en annan.
– Klienter kan gilla en advokat som är jävligt hård, hög röst och bestämd, frän mot motparter. Men de gillar allra mest att få ett bra resultat.

Annons
Annons

Ett enkelt tjänstemannakontor. Johan Eriksson har gjort vad han kan med inredningen: en brittisk domardräkt med tillhörande peruk på väggen. Svärfars gamla boxningshandskar på en krok. Tre editioner av Svea Rikes Lag. Inga spår syns av den 9 000 sidor långa förundersökningen mot Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan den 7 april 2017. Några dagar har passerat sedan Johan Eriksson höll sin slutplädering i Stockholms tingsrätt. Han pustar ut.
– Det är skönt med ett break, jag har hållit på mycket med Drottninggatan, jag kan alla stenar där.

Frågan många ställer sig: varför försvarar du en terrorist?
– Därför att jag är försvarsadvokat. Jag gillar inte brott, överhuvudtaget, det har om inte annat jobbet lärt mig. Jag försvarar personen, inte brottet.

Johan Eriksson befann sig på Arlanda, nyss hemkommen från utlandet, när Rakhmat Akilov satte sig i en lastbil och körde ihjäl fem personer i centrala Stockholm. Tidigt nästa morgon fick han ett samtal från jourdomstolen: kunde han tänka sig att försvara Rakhmat Akilov? Lunchtid körde Johan Eriksson till Kronobergshäktet. Tryckte på en porttelefon ute på gatan, en trång gång ledde honom genom ytterligare två dörrar innan han nådde centralvakten, visade sin legitimation, hängde av sig jackan och hänvisades – via två säkerhetskontroller – till ett besöksrum där han slog sig ned mitt emot Rakhmat Akilov.
– Jag har försvarat folk som gjort obegripliga saker i många år. Jag förväntar mig inte att möta ett monster eller någon som skiljer sig mycket från andra människor. För så är det inte.

Annons
Annons
Foto: Christopher Hunt

Hur var första mötet?
Han visste inte vad som väntade första gången vi möttes. Han undrade när polisen skulle börja misshandla honom. Det var hans bild av vad som skulle hända.

En av Johan Erikssons största utmaningar var att hålla Rakhmat Akilov i tillräckligt god form för att kunna tala i rätten.
– Det var viktigt att hålla honom i skick nog att klara uppgiften. Han har sekundbevakats, någon tittar alltid på honom, man släcker aldrig lampan, vilket naturlig vis är extremt psykiskt påfrestande.

Den terroråtalade försågs med rysk litteratur, schackdator, tv-serier.
– Det finns en psykologaspekt av jobbet. Den enda som pratar med honom om någonting, vädret eller hur han mår, är hans försvarare. Det är hans enda mänskliga kontakt. Det var viktigt att se till att han inte blev galen.

Foto: Christopher Hunt

Johan Eriksson är uppväxt i Enskede. Pappa självlärd inredningsarkitekt, mamma hemmafru. Han hade svaga betyg och arbetade i skobutik efter gymnasiet. Efter att ha läst en kurs i juridik föddes intresset att bli advokat. Han kom in på reservplats på universitetet och blev första personen i sin familj med akademisk utbildning.
– Jag hade inte gått och drömt om att bli försvarsadvokat, säger han. Jag är inget rättvisefreak, men jag gillar inte orättvisor.

Annons
Annons

Mobiltelefonen plingar i innerfickan. Han fiskar upp den, kikar snabbt och släpper tillbaka den ner i kavajfodret.
– Det är inte raketforskning att läsa juridik, det krävs bara sittfläsk.

Sedan examen 1989 har Johan Eriksson hanterat många uppmärksammade mål: som Mattias Flinks masskjutning i Falun 1994, Kent Ekeroths påstådda krogslagsmål 2016 och Zlatan Ibrahimovics stämningsansökan mot förre förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson.
– Jag har träffat många kriminella och märker ingen skillnad på dem och andra människor. Det är ganska lika värderingar, vi verkar gilla samma saker, skillnaden är yrkesvalet.

Vad har arbetet lärt dig om den mänskliga naturen?
Det är inte så att vissa saknar moral medan andra är supermänniskor. Jag har träffat människor som är varma och omtänksamma, som plötsligt slagit ihjäl någon. Sedan har du människor som lever bra och trygga liv som bär på betydligt värre egenskaper.

Han lutar sig tillbaka i kontorsfåtöljen. Bläckpennan pendlar mellan pek- och långfinger.
– Det är så jävla lite som behövs. Bara för att du väljer att bli yrkeskriminell behöver det inte betyda att du är en dålig människa. Många av dem skulle aldrig ge sig på en vanlig person.

Är det viktigt att känna empati för förövarna?
– Det är viktigt att jag inte är fördömande, att jag lyssnar. Kan jag inte känna sympati för mina klienter så vågar de inte berätta. Den som är i nöd är glad för att någon ställer sig på deras sida en stund.

Johan Eriksson menar att det är viktigt att vara rak med sina klienter.
– Det är bättre att säga ’du ska sitta här ett år’ än att säga ’vänta bara, det är omhäktesförhandling om två veckor, då ska jag få ut dig’. I början av karriären ville jag bli omtyckt av klienterna. Då sa jag och gjorde grejer för att de skulle tycka att de fått en jäkla tuff advokat.

Annons
Annons
Foto: Christopher Hunt

”I’ll get you out”.
– Precis, håll käften så får jag ut dig. Man kan göra någon glad en stund genom att framställa sig som en advokat som är tuff och kan göra underverk. Men det är bättre att veta: om du torskar för detta blir det tio år.
Hur ärliga är klienterna mot dig?
– Om du slagit någon men nekar till brottet, vill du övertyga mig om det också – eftersom du tror att det gör mig till en bättre advokat. Du säger inte ’jag är skyldig som fan, men du måste kämpa hårt för att få ut mig’. Du kommer försöka övertyga mig om att du är oskyldig och håller på att förlora familjen, jobbet och bilen

Du konfronterar dem aldrig?
– Jag kanske säger ’det är väldigt likt dig på övervakningsfilmen’. Om din idé om ett försvar är att säga att du inte var där, kanske jag kan få dig att säga att du var där men agerade i nödvärn. Annars tappar man sitt försvar. Då är du helt kokt.

När du åker raka vägen från häktet till en parmiddag i Enskede – kan det inte bli lite ointressant?
– De som har en fördömande syn på mina klienter, de som tror att jag biträder folk med horn, har jag svårt att umgås med faktiskt. Det tyder på bristande insikt om livet. Jag har företrätt människor i alla samhällsklasser, och då inser man att alla är lika. Det hjälper inte att du har mycket pengar om du sitter i en blå pyjamas i häktet.

Foto: Christopher Hunt
Annons
Annons

Tillsammans med hustrun Madeleine bor Johan Eriksson i en lägenhet på Kungsholmen. Barnen är vuxna och utflugna.
– Jag har varit frånvarande, jobbat sex dagar i veckan, ofta sena kvällar. Aldrig varit farsan som gått runt i kortbyxor hela sommaren. Jag far iväg i kostym helt plötsligt. Det är en livsstil, detta. Ringde jourdomstolen när jag var yngre släppte jag allt och åkte dit. En gång lämnade jag en kompis bröllop för ett mordmål, åkte raka vägen till häktet. En annan gång fick jag göra en utryckning när familjen var på semester i Thailand.
Du tar med dig förundersökningar hem?
– Det är klart att jag legat i sängen och läst obduktionsprotokoll.

Kan dina advokatkunskaper komma till användning privat?
– Ja, men helst inte. Jag kan lukta mig till om en person säger en sak och menar något annat. Ibland när jag hör någon berätta om exempelvis bakgrunden till sin skilsmässa kan jag tänka: ’oj oj oj, det där går inte ihop’. Man blir kroniskt misstänksam.

Hur varvar du ner efter en dag i rätten?
Jag tycker det är toppen att bara vara hemma och kolla på tv. Folk på jobbet snackar om advokatserien Suits, men jag ser hellre Stockholmspolisen på TV4.

Som försvarsadvokat är det samma arvode oavsett mål?
Brottsmålstaxan är 1 359 spänn i timmen. Jag har samma arvode för Akilov som ett mål där någon fått en smäll i en korvkö.

Den 7 juni kommer domen mot Rakhmat Akilov – kommer ni ha kontakt efter målet?
– Ja, om han vill. Jag brevväxlar med en del klienter efter att målet avslutats. Ibland hör de av sig och berättar att de fått jobb. Ibland springer jag på någon på stan som berättar att han blivit pappa.

Om de unga män du företräder träffat dig tidigare i livet kanske de inte hamnat snett?
Ibland har jag sagt till unga människor: ’ditt liv kan bara gestalta sig på två sätt om du fortsätter så här: en liksäck eller resten av livet på anstalt’. Det kan jag säga på ett annat sätt än deras mamma och pappa. Jag uppfostrar inte vuxna människor, men jag berättar att Svensson-livet inte är så jävla dumt ibland. Det kan vara riktigt roligt faktiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons