SvD Perfect Guide

Forskning: Positivt med hundar på arbetsplatsen

Foto: diane39 / iStockphoto
Text: SvD Perfect Guide - 12 november 2018
Annons

Visst vore det mysigt med en hund som springer runt mellan skrivbord och kontorsstolar? I en amerikansk studie – där 550 personer dagligen fick hundbesök på jobbet – framgår det att anställda får en rad hälsofördelar av en hund på arbetsplatsen.

Tre grupper deltog i studien: anställda som tog med sig hunden till jobbet, anställda som lämnade hunden hemma och anställda som saknade husdjur. Därefter mättes deras stressnivåer med hjälp av salivprover. Resultatet: stressen minskade och trivseln ökade både hos hundägarna och arbetskamraterna som fick hundsällskap på jobbet.

I en intervju med Göteborgsposten förklarar Yezica Norling – forskningsassistent för etologi och djurskydd vid Sveriges lantbruksuniversitet – att även hundarna tycks må bra av miljön.
– Vi har filmat hundarna och främst tittat på beteende, men även hjärtfrekvens vid olika händelser, som när det kommit tillfälliga besökare, och hur hundarna reagerat på plötsliga höga ljud i korridoren och telefoner som ringt, säger hon till tidningen. Vi såg enbart milda och kortvariga reaktioner. De reagerade väldigt lite på olika saker som hände.

Annons