Forskning: Personer som går snabbt lever längre

Under strecket
Publicerad
Annons

Tenderar du att att alltid ligga steget före när du är ute och promenerar med dina vänner? Då har du större chans att leva länge. I en ny studie har forskare upptäckt ett samband mellan gångtempo och risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är Expressen hälsoliv som skriver om den nya studien – publicerad i British Journal of Sport Medicine – där man kommit fram till att en medelsnabb gångtakt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 20 procent.

Så, vad räknas som rask takt? Enligt forskarna anses sju kilometer i timmen vara ett snabbt tempo, men det kan variera beroende på hur vältränad man är.

– Man kan säga att ett snabbt tempo är när du går och blir andfådd och svettig, säger Emmanuel Stamatakis, författare till studien och forskare vid universitetet i Sydney.

I studien undersökte man totalt 50 000 personers dödsorsaker samt hur snabbt de gick. I undersökningen såg man till att ta hänsyn till faktorer som övrig fysisk aktivitet, ålder, kön och BMI hos deltagarna.
De som drar störst fördel av att hålla en rask takt är personer över 60 år, de kunde minska risken med en för tidig död med 53 procent, enligt Daily Mail.

Dags att öka takten?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons