Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Forskning: Intelligens ärvs från mamman

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Text: Olivia Hagéus - 21 mars 2018
Annons

Vill du ge din mamma lite extra kärlek i dag? Då ska du läsa vidare. Det är nämligen henne du har att tacka för din intelligens.

Vad är det som avgör hur intelligenta vi är? Den frågan har länge varit intressant för forskare, som nu verkar ha kommit ett steg närmare svaret.

Intelligens är omkring 40-60 procent genetiskt, resterande andel beror på miljö. Den intelligens som är ärftlig förs vidare genom X-kromosomerna, och eftersom kvinnor har två och män bara har en är det mer troligt att du ärvt din intelligens från din mamma.

Sedan 1984 har forskare i Glasgow intervjuat över 12 000 personer i åldrarna 14 till 22 för att kartlägga vad deras intelligens beror på, och om den kan påverkas av yttre faktorer – som utbildning eller socioekonomiska förutsättningar. Resultatet visade att trots ungdomarnas olika bakgrunder så var det mammans intelligens som var den gemensamma nämnaren hos de med högt IQ.

Men inte nog med det – enligt en studie som utfördes på University of Washington är mammor också avgörande för intellektet som inte är ärftligt. Forskare undersökte barns hippocampus – den delen av hjärnan som används för bland annat minne, inlärning och stresshantering – och fann att hjärnan utvecklades snabbare bland de som hade en nära relation till sin mor. Vid 13 års ålder var deras hippocampus tio procent större än hos de barn som vuxit upp med en mamma som inte varit känslomässigt närvarande.

Som om vi behövde ännu en anledning att tacka våra mammor.

Annons