Perfect Guide

Forskare: Därför är sommar- och vintertid helt meningslöst

Myterna kring varför vi ställer om till vintertid är många. Nu publicerar ekonomiprofessorn Laura Grant en artikel där hon menar att många av dem är felaktiga.

Annons

Det är framförallt påståendet om att tidsomställningen ska få oss att spara energi som om hon menar är fel: ”I en studie skriven av Yales ekonom Mathews Kotchen framgår det att vi använder oss av mer hushållsenergi till följd av att vi ställer om klockan.”
– Den största effekten ser vi under sommartid när folk använder mer luftkonditionering till följd av att vi ställt fram klockan. Men även vintertid när vi vaknar upp i ett kallt hus och använder mer energi för att värma upp huset.

De positiva hälsoeffekter uppges utebli:
– Hjärtattackerna och arbetsplatsolyckorna ökar när vi byter till sommartid, detta tros bero på sömnbrist. Bilolyckorna blir dessutom fler när vi pendlar hem i mörkret.

Det enda argumentet som bär är att brotten minskar. Med färre människor ute på gatorna efter att solen gått ner sjunker antal personrån och övergrepp.
– En lösning skulle vara att vrida fram klockan en timme i mars och aldrig vrida tillbaka den. På så vis skulle vi få fler soltimmar året runt.

Till Toppen