Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Ny studie: Ämne i choklad och rödvin föryngrar dina celler

Se hit alla vin- och chokladälskare. Nu kommer ytterligare forskning som kan försvara dina vanor.

Text: Olivia Hagéus - 14 november 2017
Annons

Huruvida rött vin är bra för hälsan eller ej har diskuterats i årtionden och forskare tycks aldrig komma överens. Hittills har åsikterna gått isär, men allt fler studier pekar åt samma sak; rött vin och choklad i måttliga mängder kan ha positiva hälsoeffekter.

Det är molekylen resveratrol som stått i blickfånget sedan forskare under 1990-talet upptäckte vad som senare kom att kallas “den franska paradoxen”, vilket antydde att fransmän var mindre benägna att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar trots en fettrik diet. Detta, hävdade man, berodde på konsumtionen av rött vin – som innehåller en relativt hög halt av just resveratrol. Senare studier har visat att möss med en medellivslängd på 10 månader snittat 14 månader efter att ha fått behandling med ämnet, och annan forskning indikerar även att ämnet kan skydda mot cancer, inflammationer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Molekylen återfinns främst i rött vin, mörk choklad, röda druvor och blåbär. I en undersökning som nyligen publicerades i BMC Cell Biology berättar forskare om hur cellerna förändrats bara några timmar efter att ämnet börjat verka. När vi blir äldre förlorar våra celler gradvis förmågan att dela och förnya sig, vilket gör att de har svårare att anpassa sig till nya sjukdomar och miljöer. Att cellerna började dela och aktivera sig är därför precis det resultat som forskare hoppats på:
– Jag var chockad över upptäckten, berättare ansvarig forskare Eva Latorre, cellerna förändrades otroligt snabbt och började bete sig som yngre celler. Det var nästan magiskt.

Forskarna bakom studien hoppas att upptäckten ska kunna hjälpa äldre att åldras smärtfritt och utan sjukdomar. Fortsatta studier kring molekylen pågår samtidigt för fullt, och har redan resulterat i olika produkter på marknaden; bland annat har en svensk forskare patenterat ett hälsotillskott i form av en frimärkstunn film som smälter i munnen. Problemet kring molekylen är nämligen att den snabbt försvinner i matsmältningen och bryts ner i kroppen innan det hinner verka. Munfilmen kan nu förändra detta, då den genast går ut i blodet.

Men för den som inte är intresserad av komplicerade produkter och banbrytande forskning kan resultatet tolkas som följande; fritt fram och för alla choklad- och vinälskare. Nu kan ni frossa med gott samvete.

Vill du ta ditt sug till en ny nivå? Kolla in det här receptet på varm choklad med rött vin.

Annons