Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Forskare: ”Besatthet kring selfies kan vara psykisk åkomma”

Tar du flera selfies om dagen? Känner du att det kliar i fingrarna om du inte uppdaterat Instagram med en bild på dig själv? Då kan du lida av "selfitis".

År 2014 myntades begreppet “selfitis" för första gången av organisationen American Psychiatric Association. Ordet syftade på den mani som råder kring så kallade selfies, och beskrevs som en psykisk sjukdom.

Annons
X

– Att kalla det en psykisk sjukdom är en överdrift, men själva termen bör inte avfärdas. Vi kan bekräfta att fenomenet är verkligt och att det finns många som lider av det, säger Mark Griffiths, doktor på universitetet Nottingham Trent, till Independent.

Likt en missbrukare känner dessa människor ett starkt behov av att uppdatera sina flöden med bilder på sig själva, för att få en kick eller för bekräftelse. Ett annat fenomen som är kopplat till konstant mobilanvändande är “nomofobi", som orsakar starkt obehag då man inte har sin telefon i handen. Till följd av detta är det många som sover med sin mobil under kudden.

Med en studie på cirka 400 personer i Indien som grund har forskare lyckats utveckla en skala där man kan avgöra hur beroende man är av att ta selfies. För att bestämma vilken nivå man är på skalan får man svara på påståenden så som “att dela en selfie skapar en hälsosam tävling mellan mig och mina kollegor eller vänner" eller “jag känner mig mer populär när jag delar selfies på mina sociala medier".

Forskaren Janarthanan Balakrishnan kommenterade fenomenet i Independent;
– Oftast är det människor med lågt självförtroende som försöker ‘passa in’, och det ständiga bekräftelsebehovet leder ibland till ett beroendebeteende. Nu när vi har kunnat bekräfta att det faktiskt är ett psykiskt tillstånd så kan vi gå vidare med forskningen och hjälpa de som lider av problemen.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen