SvD Perfect Guide
Annons

Elin af Klintberg: ”Toppen av ett isberg”

SPG:s krönikör om den bristfälliga forskningen på kvinnliga kroppar och klitoris unika egenskaper.

Text: Elin af Klintberg - 17 januari 2018

”Har du stor klitoris?”
Den smått alkoholiserade krogägaren tittar på mig med dimmig blick men helt utan skam. Som om den absurda frågan var fullständigt legitim att ställa till en 15 år yngre kvinna som han knappt känner. Jag var bara 20 år och minns att jag blev så illa berörd att jag bara mumlade något helt obegripligt tillbaka. Hade han ställt frågan i dag hade svaret varit:
”Jajemen, cirka åtta centimeter lång!”
Det hade förhoppningsvis skrämt iväg honom för alltid. Men då visste jag precis lika lite som forskarna. Det var först året därpå, 1998, som den australiensiska urologen Helen O’Connell lyckades kartlägga den kvinnliga anatomin. Genom flera MR-skanningar av kvinnliga underliv förstod hon att ”den lilla knappen” som vi fått lära oss att vi har, bara var toppen av ett isberg. Större delen av klitoris, cirka åtta centimeter, göms nämligen inuti våra kroppar. Det är samma längd som en normalstor icke-erigerad penis.

I dag växer vi fortfarande upp med att små pojkar, glada och stolta, drar sig i snorren i tid och otid. Och inget fel i det. Om det bara var så att det var tillåtet för små tjejer att göra likadant. Men så fort en liten flicka tar sig mellan benen får hon veta att hon genast ska sluta med det. Skam och skuld placeras hos det lilla barnet och fortsätter därmed att mystifiera något som borde vara helt naturligt.

Annons
Annons

Att forskning kring kvinnlig anatomi och sexualitet är hopplöst eftersatt kommer inte heller som en nyhet. Om klitoris suttit på en man hade det säkert redan funnits muséer och universitet byggda till dess ära. Men som vanligt när det gäller något som är viktigt för kvinnor, placeras frågan längst bak i forskningskön. Genusaspekten, att män och kvinnor faktiskt är anatomiskt olika, förbises snarare som regel än undantag. Läste någonstans att kvinnor oftare dör i bilolyckor än män. Varför? Jo, för att de allra flesta bilbälten är skapade för en ... just det, man på 180 centimeter. Att de flesta kvinnor är cirka 15 centimeter kortare har negligerats. Ofta krävs att en stor grupp kvinnor går samman för att äska fram pengar och engagemang för att något över huvud taget ska hända. Här i Sverige är 2,6 miljoner-klubben ett utmärkt exempel, som symboliskt nog grundades 1998, samma år som hela klitoris upptäcktes.

Här har man alltså gått runt som kvinna och vetat så lite om något som är så jäkla fantastiskt. Men det är slut på det nu. Visste ni till exempel att klitoris liknar vår näsa och våra öron i det att den aldrig slutar växa? Den är cirka fem gånger större när vi dör än då vi är tonåringar. Eller att dess enda funktion är att tillfredsställa oss? Klitoris är alltså det enda organet hos människan som inte har någon annan anatomisk roll än att göra oss sexuellt upphetsade.

Ordet klitoris kommer från grekiskan och betyder nyckel, och det är kanske inte så konstigt. Den är och förblir nyckeln till varje kvinnas njutning. ”Respect The Cock” skrek Tom Cruise i den briljanta filmen Magnolia. Kanske dags att vi ersätter det med: ”Respect The Clit”?

Annons