Perfect Guide

Elin af Klintberg: Sexiga selfies vittnar om begynnande livskris

Först trodde jag det var ett skämt. När en supersmart och framgångsrik författarkompis la upp en omotiverat sexig bild på sig själv på Instagram i rufsigt hår, djup urringning, rosiga kinder och förföriskt leende under hashtaggen #söndagsmorgon och #lovemylife.

Annons

Jag svarade på hennes inlägg med en gapskrattande, tårögd emoji och skrev att hennes parodi på vår patetiska samtid var helt briljant. Var helt säker på att hon gjorde en Celeste Barber – den australiensiska komikern som ironiskt återskapar kändisars utmanande Instagram-selfies. Fick inget svar. Det var då jag förstod att hon var dödligt allvarlig.

Jag ser det allt oftare, hur väninnor i min bekantskapskrets med sylvassa intellekt och till synes god självkänsla reducerar sig själva till objekt i flödet. Bildmanéret känns igen, fast då bland tonårstjejer som famlande men förtjusta försöker förstå vilken effekt de har på det motsatta könet. Men är det verkligen lika gulligt när trebarnsmammor i 40- och 50-årsåldern bjussar på lika mycket hud, putmun och sug i blicken? Jag är inte helt säker på det. Framförallt berättar det något om relationen de är i.

Det börjar ofta med ett familjefoto och hashtaggen #happyfamily. Mamma, pappa och välkammade barn ler hysteriskt in i kameran. Då vet man att något inte står helt rätt till hemma. Sedan en överdriven kärleksförklaring à la #minstorakärlek och #vadvorejagutandig, till sin partner som känns alldeles för privat för forumet. Därefter tystnad. Sedan kommer de sexiga selfiesarna i rasande fart. Och då förstår man att det är livskris och en begynnande separation på g.

Efter det förflyttas gränserna snabbt för vad som är okej. Helkroppsbilder i bikini och djupa urringningar blir nu lika vanliga i flödet som frukosttallrikar och solnedgångar. Då har Instagram-kontot fullt ut blivit ett förtäckt Tinder. En kompis, som numera är singel, berättar för mig att hon brukar ta foton när hon känner sig som snyggast och sminket sitter som en smäck, för att sedan spara dem till en trist tisdagsmorgon med hashtaggen #nyvaken.

Nyligen visade en amerikansk undersökning där forskare låtit datorer analysera över 40 000 Instagram-bilder att det går att se när en människa är på väg att bli deppig. Då tenderade bilderna att dra åt det mörka hållet, med grå och blå toner. Deprimerade personer publicerade även bilder med ansikten oftare, däremot färre bilder på människor i grupp. Jag tror inte att det behövs artificiell intelligens för att se när det börjar barka åt helvete. Men när din partner drar igång en sexig selfieparad på Instagram ska du stå redo med stans bästa parterapeut – och en stor dos bekräftelse.

Till Toppen