Foto: Jesper Florbrant
Perfect Guide

Anne Ramberg: ”Tidningarna ska inte agera domstol”

Anne Ramberg upplever att hon som kvinna blivit positivt särbehandlad i yrkeslivet. Med SPG:s Malin Ekman talar hon om högljudda feminister, kloakretoriken på sociala medier och vikten av att våga stå upp för sina åsikter.

Det är förmiddagsrusch i Djurgårdsstaden. Mängder av grå kostymer i skytteltrafik. Anne Ramberg har bjudit in företrädarna för landets största advokatbyråer till Advokatsamfundets tegelvilla från 1914. På dagordningen står me too-kampanjen.

Annons

Enligt Advokatsamfundet har en tredjedel av alla kvinnliga advokater och biträdande jurister utsatts för sexuella trakasserier.

– Det är företrädesvis yngre kvinnor på större arbetsplatser i Stockholm. Siffrorna är givetvis inte godtagbara, men man kan ha synpunkter på begreppet och vad som läggs i det. Det är allt från allvarliga saker till knölaktigt beteende, säger Anne Ramberg.

Urstockholmaren Anne Ramberg, uppvuxen på Östermalm, blev advokat 1981 och drev egen advokatbyrå mellan 1986 och 1999, innan hon år 2000 blev Advokatsamfundets generalsekreterare. Hon är första kvinna på posten, och är också känd för sin frispråkighet. I flyktingfrågor företräder hon en humanistisk linje, i ekonomiska ofta en högerorienterad, exempelvis i sitt ivriga försvar av vinster i välfärden. Hon är en sorts högborgerlig humanist.

På senare tid har hon anklagats för att inte ta de patriarkala strukturerna i juristbranschen på allvar. I SvD (11/12-17) skriver åtta kvinnliga advokater att Ramberg ”väljer att vidmakthålla rådande strukturer genom att inte erkänna deras existens” och motsätter sig hennes bild av att kvinnor inte når toppen eftersom de saknar självförtroende och förmåga att ta för sig. I dag domineras juristutbildningarna av unga kvinnor men få når de högsta positionerna, som alltjämt innehas av män. Hon känner dock inte igen sig i vittnesmål från hennes kvinnliga kollegor.

– Jag upplever snarare att jag blivit positivt särbehandlad. Jag har fått många chanser och jag har tagit dem. Men det är ju ointressant i den meningen att varje kvinna eller människa som upplever sig negativt särbehandlad är ett misslyckande. Några sexuella trakasserier har jag aldrig upplevt. Men jag har funderat mycket den senaste tiden. Hur man tolkar en kommentar eller ett beteende. Jag har nog inte alltid haft de glasögonen på mig, att ’nu är jag negativt särbehandlad’.

Foto: Jesper Florbrant

När vi sågs sist sa du att feminismen blivit ett lyx- problem och att det finns sätt att prata om frågorna som inte gynnar jämställdheten.
– Det där är minerad mark och väcker starka känslor. Jag är en väldigt stark förespråkare för jämställdhet, däremot tycker jag att vi i Sverige fokuserar mycket på kvinnor i bolagsstyrelser. Det finns andra angelägna områden att prioritera. Alla de ensamstående kvinnor i förorten eller de invandrarkvinnor som förhindras att gå ut i arbetslivet, till exempel. Sen är jag inte övertygad om att man når bäst resultat genom att vara mest högljudd. Det krävs ett systematiskt och långsiktigt arbete. Tillsammans med företrädare för rättsväsendet har jag arbetat intensivt med dessa frågor under snart 20 års tid. Och det har gett resultat.

Du anser också att kvinnor har ett val?
Ja, jag tycker att kvinnor har ett val och jag tycker kvinnor har ett ansvar. Det är det jag menar med tystnadskultur. Jag är medveten om att det finns problem om man är i beroendeställning, då är det inte så lätt att säga till sin chef. Men jag vågar säga att det finns ett ansvar hos kvinnor att tydligt markera att man inte godtar beteenden. Jag vänder mig mot att alla kvinnor är offer och att män är ett slags djur.

Tror du inte det kan vara svårt att säga ifrån i en situation där man är i underläge?
– Jo, absolut.

I en SVT-debatt hävdade du att etablerade medier tappat bort pressetiken under me too-kampanjen.
– Ja, jag tycker det är otäckt ... Att sexuella övergrepp är vidrigt innebär inte att man ska återgå till någon slags lynchjustis. Vissa av namnpubliceringarna för tankarna till en medeltida skampåle. Tidningarna ska inte agera domstol, det har vi domstolar till.

Ska man inte kunna lyfta en problematik trots att rättsväsendet inte dömt personen?
Absolut. Men att lyfta problematiken har ingen förhindrat någon från att göra.

Men ska man inte kunna lyfta ett enskilt övergrepp även om den inte leder till en fällande dom?
En person som utsatts för ett övergrepp ska givetvis få berätta sin historia. Men det är inte samma sak som att man ska få berättelsen publicerad, med ett utpekande. Det är två helt olika saker.

I somras tyckte du att Anders Borg tvingades löpa gatlopp i medierna. Var inte det att ta i?
Det var en rätt målande beskrivning tycker jag. Det var en tragisk och patetisk händelse men jag vet inte om den förtjänade att bli förstanyhet. Uppenbarligen visade han prov på väldigt dåligt omdöme men all medial uppmärksamhet visade på ett slags lustmordsbetonad förtjusning över att andra människor gör saker som inte är socialt accepterade.

Foto: Jesper Florbrant

Du har själv anklagats för att uttrycka dig opassande om riksdagsledamoten Hanif Bali.
Jag vidhåller att han uppträder som en taltratt för de här fasansfulla ... Jag kallade honom inte för brun råtta utan sa att han var en taltratt för dem. Det var därför tusentals troll anföll mig, påhejade av Hanif Bali, som förvånande nog sitter i Moderaternas partistyrelse. Jag tycker det var egendomligt när han retweetade tweets där folk grävde gravar med anspelning på mig.

Ordvalet ”bruna råttor”, kan inte det vara att avhumanisera personer man inte delar åsikt med?
Absolut, men det handlade inte om honom. Det var en metafor som inte uppskattades av alla. Jag tycker den var talande för den kloakretorik som blivit alltmer utbredd i sociala medier.

Upplever du mycket hat i sociala medier?
– Ja, det ledde ju inte bara till hat utan också till hot. Inte bara mot mig utan också mot min personal. Det är inte godtagbart. Det farliga är att det leder till censur, att människor inte orkar vara med och föra samtalet. Även om du har trollpacket omkring dig får du inte låta dig ängslas. Det civila samhället måste ha integritet att stå upp.

Integritet och att säga ifrån även i privata sammanhang, är det någonting du ofta behöver göra när du går på middag?
– Haha. Ja, det händer. Man ska alltid stå för det man tycker. Sedan ska man kanske välja de tillfällen där man känner ett alldeles särskilt starkt behov. Men om man sitter vid ett middagsbord och folk säger saker som är förfärliga, då förväntar jag mig att alla berättar om de inte håller med.

Till Toppen