Annons
X
Annons
X

Regeringen: "Nu ska vi bygga Sverige"

Regeringen och oppositionen inleder på måndagen samtal om bostadspolitiken. Målet är att öka bostadsbyggandet, och allt från ränteavdragens storlek, byggsubventioner, hyror och skatter kan hamna på bordet. SvD Näringsliv har samlat partiernas kommentarer.

Bild 1 av 7

MP: "Riksdagen var nere i ett skyttegravskrig"

Magdalena Andersson (S) och Mehmet Kaplan (MP).

Magdalena Andersson (S) och Mehmet Kaplan (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har i början av året bjudit in både Alliansen och Vänsterpartiet för att försöka nå en bred uppgörelse kring den uppmärksammade bostadsfrågan.

Kaplan har inför samtalen sagt att han inte vill spekulera om var hindren finns eller vilket som kan bli lättast att enas om. Men han tror att det är lättare nu är tidigare.

– De är bättre i dag än vad det var förra året, då flera av partierna i riksdagen var nere i ett skyttegravskrig. Det känns mycket mer öppet i dag, då vi är överens om själva föresatsen att faktiskt få i gång bostadsbyggandet, säger Kaplan, som var mycket kortfattad före mötet.Det är väldigt bra att vi har de här samtalen. Vi ska nu bygga Sverige vidare, säger han till TT.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 7

S: "Det har varit bra samtal"

Magdalena Andersson (S) och Mehmet Kaplan (MP).

Magdalena Andersson (S) och Mehmet Kaplan (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det har varit bra samtal. Jag är väldigt glad att de partier som vi bjöd in också kom till de här samtalen. Det kändes som att alla var där i en konstruktiv anda, säger finansminister Magdalena Andersson till TT efter samtalen.

– Vi behöver ju vidta åtgärder för att få upp bostadsbyggandet, men vi tror att det blir bättre om vi kan komma fram med mer breda lösningar, säger hon.

Hon tror att det finns goda förutsättningar för blocköverskridande samarbete.

– Dels har vi pratat om några av våra idéer och dels har de olika partierna redovisat deras ingångar i det här, och sen ska vi följa upp det och fortsätta att diskutera, säger Magdalena Andersson.

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 7

L: "Det måste löna sig att bygga"

Jan Björklund (L).

Jan Björklund (L). Foto: Jessica Gow/TT

Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) vill se ett ökat bostadsbyggande, men deras åsikter går isär rörande prisreglering av hyresrätter och subventionerade bostadslån. I en Ekot-intervju på måndagsmorgonen förklarade Jan Björklund att den nuvarande statliga prisregleringen hindrar bostadsbyggandet från att ta fart.

– Som vanligt när man prövar en sådan här socialistisk planekonomisk marknad så uppstår det brist, kö och svartmarknad, säger Björklund.

I stället vill han se en mer liberal bostadsmarknad där hyresprissättningen släpps fri på marknaden. "Det måste löna sig att bygga", argumenterar han.

En annan het fråga är ränteavdragen för bolånen. Björklund säger att Sjöstedts argumentation, om att ta bort avdragen från de rika, är absurd. Björklund tror inte att det skulle vara tillräckligt för att finansiera bostadsbyggandet.

– Det som ger intäkter i Vänsterpartiets förslag är att ta bort ränteavdrag för "vanligt folk". Det är en skattehöjning ni vill ha och det är svaret på allt i Vänsterpartiet, säger Björklund.

Liberalledaren tycker däremot att det är diskutabelt att avtrappade ränteavdrag kan ske. Men om sådana "skattehöjningar" införs bör det i så fall kompenseras med skattesänkningar på andra håll.

Annons
X
Annons
X

Bild 4 av 7

V: "För få bostäder och hyrorna är höga"

Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Jessica Gow/TT

Jonas Sjöstedt (V) efterfrågar liksom Björklund ett större bostadsbyggande, men försvarar samtidigt den nuvarande hyresregleringen då den ger en "rimlig" hyra för låginkomstagare.

– Det finns i dag alldeles för få bostäder och hyrorna är väldigt höga. Skulle man släppa hyrorna fria skulle de skjuta i höjden direkt. Det skulle tränga ut låginkomstagare och andra som verkligen behöver en bostad, säger Sjöstedt.

Han vill se att ränteavdragen kapas för de "rika", vilka räknas som de som gör avdrag för 40 000 kronor per år. I stället kan de skattepengarna gå till att bygga bostäder. Samtidigt vill Vänsterpartiet mer "försiktigt" trappa ned ränteavdragen för normalinkomsttagare.

Annons
X
Annons
X

Bild 5 av 7

C: "Hoppas på historisk reformering"

Emil Källström (C).

Emil Källström (C). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström säger att hans parti vill se en bred skatteöversyn, regelförenklingar och radikal förändring av systemet för hyressättning.

– Vi hoppas att det här är första steget för en historisk reformering av den svenska bostadsmarknaden. Det är inget mindre än det som behövs, säger Källström på väg in till samtalen.

– Jag tror att vi kan nå en bit på vägen, säger han.

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 7

KD: "Vill vara tydliga med våra krav"

Caroline Szyber (KD).

Caroline Szyber (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Caroline Szyber representerar Kristdemokraterna i samtalen. Hon vill se ett helhetsgrepp, en ganska omfattande reform av bostadspolitiken.

– Vi kommer att vara tydliga med våra krav, men i dag handlar det framför allt om att lyssna, säger Szyber till TT.

Annons
X
Annons
X

Bild 7 av 7

M: "Skeptiska till färre ränteavdrag"

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M). Foto: Fredrik Karlsson/TT

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson har inte allt för höga förväntningar på det första mötet.

– Vi ska lyssna och se vad regeringen har tänkt sig. I dag handlar det nog mest om att träffas och lägga upp en plan för det här, säger han till TT.

En fråga som kommer att diskuteras är minskningar av ränteavdragen, något Moderaterna är skeptiska till.

– Vi tycker i grund och botten att det skulle få väldigt stora konsekvenser för hushållens ekonomi, så vi är väldigt skeptiska, men vi får väl se vad de har tänkt sig, säger Kristersson.

Annons
X
X
X
X
Annons
X