Annons
X
Annons
X

USA begär nakenskanning i Europa

USA:s säkerhetsminister sätter nu press på Europa att höja flygsäkerheten. Ministern Janet Napolitano vill bland annat få ett avtal med EU om att införa nakenskanning på de viktigaste europeiska flygplatserna.

Av AFP, TT

Kontrollen sker med skannrar som ser bokstavligen in på bara skinnet för att avslöja otillåtna föremål.

Napolitano framför sina krav i Toledo i Spanien på torsdagen, då hon möter europeiska inrikesministrar och EU:s säkerhetskoordinator Gilles de Kerchove.

Men EU vill först se resultaten av sina egna undersökningar av hur effektiv apparaturen för nakenskanning är, om den kan anses som hälsofarlig och på vilket sätt den inverkar på folks privatliv, rapporterar AFP.

Annons
X

– När vi har de här utredningarna på bordet så kommer vi att ta ett beslut, sade Spaniens inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba på en presskonferens efter mötet med Napolitano.

Kraven är en följd av attentatsförsöket i julas mot ett flygplan på väg från Amsterdam till Detroit. Under landningen försökte en man detonera en laddning som han hade lyckats ta ombord på planet.

Minst tre EU-länder delar USA:s åsikt. Nederländerna beslöt före nyår att införa kroppsskannrar för USA-resenärer från Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Frankrike och Italien planerar att testa sådana apparater.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Spaniens inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba har dock sagt att inget beslut om nakenskanning fattas på Toledomötet,

  I onsdags var delar av flygplatsen i München stängd i tre timmar sedan en man flytt från en säkerhetskontroll. Hans bärbara dator hade utlöst larm om att den kunde innehålla sprängmedel.

  Toledo TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X