Annons
X
Annons
X

UD har inte fört diskussioner med USA:s myndigheter

Utlämningen mellan USA och Djibouti är en fråga som helt ligger i händerna på myndigheter i Djibouti och USA, skriver UD:s presschef Anders Jörle i en replik på Gösta Hulténs artikel på SvD Brännpunkt den 3 januari.

REPLIK | SOMALIASVENSKARNA

Ansvaret för vidtagna rättsåtgärder faller alltid på det land där frihetsberövandet har ägt rum.
Anders Jörle

Utrikesdepartementet har noga följt utvecklingen med de två svenska medborgare som fängslades i Djibouti i somras. Männen lämnade Sverige redan 2008, den ene är anmäld som utflyttad.

UD har ingen anledning att spekulera i skuldfrågan. Vår inställning till varje form av terrorism är dock känd.

När en svensk medborgare frihetsberövas utomlands ingår i det konsulära uppdraget för utrikesförvaltningen att kontakta den fängslade och efterfråga om vederbörande önskar besök och eventuell hjälp och kontakt med anhöriga och advokat. Denna insats innebär aldrig något ställningstagande i skuldfrågan utan sker i enlighet med internationellt vedertagen praxis. Det bör understrykas att ansvaret för vidtagna rättsåtgärder alltid faller på det land där frihetsberövandet har ägt rum.

Annons
X

Av omsorg om bland andra de berörda och deras anhöriga är UD i regel mycket sparsamt med detaljer kring enskilda fall.

I det aktuella fallet har svenska tjänstemän fått besöka de frihetsberövade både i Djibouti och efter utlämningen till USA. När det gäller utlämningen mellan USA och Djibouti är detta en fråga som helt ligger i händerna på myndigheter i Djibouti och USA. UD har inte medverkat i den åtgärden och inte heller fört några diskussioner med amerikanska myndigheter i frågan.

ANDERS JÖRLE

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  UD:s presschef

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X