Annons
X
Annons
X

Turkiska journalister frigavs i natt

Den ansedda turkiska tidningen Cumhuriyets chefredaktör och dess chef för Ankararedaktionen har försatts på fri fot efter tre månader i fängelse.

En lycklig Can Dündar höjer sin knutna näve när han möter ett pressuppbåd efter att ha fått lämna fängelset.

En lycklig Can Dündar höjer sin knutna näve när han möter ett pressuppbåd efter att ha fått lämna fängelset. Foto: Can Erok/AP

ISTANBUL Strypkopplet på turkisk yttrandefrihet lättade något natten till fredagen, då Can Dündar, chefredaktör för turkiska Cumhuriyet, och Erdem Gül, tidningens chef för Ankararedaktionen, släpptes efter 92 dagar i fängelse. De båda journalisterna har stått anklagade för terrorbrott, men friades under torsdagen av Turkiets konstitutionsdomstol. Dündar och Gül försattes på fri fot efter domstolsbeslutet, men har fått utreseförbud.

– Ni känner väl till att presidenten [Recep Tayyip Erdoğan] fyller år den 26:e? Vi är glada över att kunna fira födelsedagen med detta beslut om släppa oss fria, sa Dündar när han mötte pressen utanför fängelseportarna, rapporterar Hürriyet Daily News.

Det var efter tidningen Cumhuriyets rapportering om att turkisk underrättelsetjänst ska ha smugglat in lastbilar med vapen i Syrien, som Dündar och Gül anklagades för spionage samt för att stödja beväpnade terrororganisationer. Journalisterna riskerade fängelsestraff på livstid.

Annons
X
Annons

En lycklig Can Dündar höjer sin knutna näve när han möter ett pressuppbåd efter att ha fått lämna fängelset.

Foto: Can Erok/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X