Annons
X
Annons
X

Tuffare krav med nya ministern

Med ett år kvar till valet möblerar statsminister Fredrik Reinfeldt om i sin regering. Elisabeth Svantesson (M) blir ny arbetsmarknadsminister. I en SvD-intervju gjord innan hon tillträdde förespråkar hon tuffare krav på personer med försörjningsstöd och mer bidrag till arbetsgivare som anställer utrikesfödda.

Nye arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson efter presskonferensen.

Nye arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson efter presskonferensen. Foto: LARS PERHSON

För mindre än en vecka sedan deklarerade Fredrik Reinfeldt med emfas att han inte hade några planer på att ombilda sin regering. På tisdagen framgick det emellertid att han under en längre tid fört diskussioner med biståndsminister Gunilla Carlsson (M) om att hon skulle lämna sin post. Hon har varit en omstridd minister både inom biståndsvärlden och inom det egna departementet. Enligt Gunilla Carlsson går hon på eget initiativ.

Det är en privat fråga.
Elisabeth Svantesson ville inte svara på hon gått ur Livets ord.

Hon ersätts av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, som i sin tur för bara några veckor sedan sparkade Arbetsförmedlingens mycket kritiserade chef Angeles Bermudez Svankvist. Fredrik Reinfeldt svarade på tisdagen svävande på frågan hur han tycker att Hillevi Engström har klarat sitt uppdrag.

Annons
X

– Vi tänker se till att jobben blir huvudfrågan. Det är hur man lyckas med dem som avgör så väldigt mycket annat. Det är det som är grunden för vår välfärd, motiverade han att arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson får ta över ministerposten.

Han betonade hennes kvalifikationer inte minst som forskare. Hon har skrivit en lic-avhandling om nyanländas inträde på arbetsmarknaden. Vid sidan av ”jobbskapande” åtgärder poängterade statsministern också vikten av att grupper som ”står långt från arbetsmarknaden” kommer närmare den.

– Jag tar stafettpinnen och tänker springa framåt för att jobben ska bli fler. Och för att fler ska kunna ta del av de insatser som görs, förklarade Elisabeth Svantesson vid en presskonferens på tisdagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I en intervju med SvD som gjordes för drygt en vecka sedan marknadsförde Elisabeth Svantesson en rad moderata förslag som hon ställer sig bakom. Bland annat ville hon förlänga provanställningen från sex till tolv månader.

  – När vi möter företag finns det en rädsla att prova människor. Att kunna prova en person lite längre tid kan vara en del i verktygslådan som underlättar.

  För att uppmuntra arbetsgivare att anställa utrikesfödda personer vill Elisabeth Svantesson koppla Svenska för invandrare, SFI, till jobb. Arbetsgivarna bör få bidrag för att låta anställda få språkundervisning, skrev hon som moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet på SvD Brännpunkt nyligen.

  – När man är helt ny i Sverige behövs en viss handledning därför vill vi kunna erbjuda så kallad anordnarstöd för att ta emot en person på en arbetsplats. Det är ett incitament för arbetsgivare att verkligen se den nyanlända gruppen, sade hon sedan till SvD.

  Den nya arbetsmarknadsministern efterlyser i intervjun också högre krav på personer med försörjningsstöd och förtydligade att det handlar om människor som har arbetsförmåga.

  – Vi tycker att man ska fundera på om man inte ska göra det lite mer likt a-kassa och dess krav på motprestation.

  Elisabeth Svantesson har, som moderatpolitiker, haft en tydlig vision åt vilket håll hon vill styra arbetsmarknadspolitiken, men i går markerade hon att hennes uppdrag nu är företräda hela alliansen.

  Men du tror fortfarande på att det här är idéer som bär?

  – Ja, absolut. Vi har lagt fram många förslag som jag tror är bra.

  På sociala medier som twitter fick Elisabeth Svantessons bakgrund stor uppmärksamhet på tisdagen. På 1990-talet var hon med i Livets ord och jobbade på organisationen Ja till livet, som är aktiva abortmotståndare. Frågor som även kom upp på på presskonferensen.

  – Det här är något vi har pratat om. Det här kommer inte ha kopplingar till hennes ansvarsområde, säger Reinfeldt till TT.

  Själv ville Elisabeth Svantesson bara säga att hon är troende och att valet av kyrka är en privatsak.

  Hur går valet enligt dig?

  svd.se

  Dagens bästa bilder

  svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Nye arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson efter presskonferensen.

  Foto: LARS PERHSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X