Annons
X
Annons
X

Trump: Cruz kan inte bli president

Den amerikanske presidentkandidaten Ted Cruz har fått problem. Konkurrenten Donald Trump ifrågasätter om Cruz verkligen kan bli president eftersom han är född i Kanada. En fråga Cruz trodde var löst – men Texas-senatorn får inget stöd av det republikanska partiet.

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset
Presidentkandidaten Ted Cruz kampanjar i delstaten Iowa 5 januari. I vissa opinionsmätningar leder Cruz över Donald Trump i Iowa.

Presidentkandidaten Ted Cruz kampanjar i delstaten Iowa 5 januari. I vissa opinionsmätningar leder Cruz över Donald Trump i Iowa. Foto: Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN

Amerikansk politik är känd för att vara smutsig, men frågan är om inte miljardären och tv-stjärnan Donald Trump satt nytt rekord i att prata skit om sina utmanare för att bli republikanernas presidentkandidat i höstens val. Medtävlarna kallas rutinmässigt för ”idioter”, ”förlorare” eller ”saknar helt energi”. Trump har till och med gått så långt att han kommenterat den före detta chefen för Hewlett-Packard, Carly Fiorinas utseende på ett minst sagt negativt sätt.

Den här gången är det Texas-senatorn Ted Cruz tur att hamna i Trumps kikarsikte. Ända sedan Cruz började segla upp i opinonsmätningarna i slutet av förra året, har ”the Donald” gjort sitt bästa för att ta ner honom på jorden igen. Nu senast alltså genom att ifrågasätta om den 45-årige Ted Cruz verkligen får lov att bli president i USA. – Det är ett väldigt osäkert läge, sa Donald Trump i en intervju med Washington Post i veckan, och frågade retoriskt om republikanerna verkligen ville ha en kandidat som kan behöva lägga stor del av sin tid de kommande åren på rättsprocesser, på att bevisa att han är amerikan.

Rafael Edward (Ted) Cruz föddes i Calgary i Kanada 1970. Hans mamma är från USA och pappan från Kuba. I enlighet med amerikansk lagstiftning fick därför lille Ted såväl amerikanskt som kanadensiskt medborgarskap, innan familjen flyttade till Texas när Ted var fyra år. Problemet är alltså, enligt Trump, att Cruz inte är född på amerikansk mark.

Annons
X

Enligt den amerikanska konstitutionen måste den som vill bli president i USA vara en ”natural born citizen”. Exakt vad det innebär är omdebatterat, men de flesta juridiska experter tolkar det som att man ska ha varit medborgare sedan födseln, vilket Ted Cruz alltså är. Texas-senatorn offentliggjorde också sitt födelsebevis redan 2013, för att förekomma alla spekulationer om vad det innebär att han inte är född i USA, och i veckan gjorde han allt för att tona ner Trumps utspel.
– Politiskt oväsen. Det är solklart att ett barn till en amerikansk medborgare som föds utomlands uppfyller konstitutionens krav, sade Ted Cruz som själv har en bakgrund som jurist.

Donald Trump valtalar i Burlington, Vermont den 7 januari. Foto: Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN

Det pikanta i sammanhanget är inte att Donald Trump var den som hårdast drev frågan om var president Obama är född (svaret är Hawaii), utan att det republikanska etablissemanget inte lyft ett finger för att hjälpa Ted Cruz. När det påpekades att senator John McCain, som var republikanernas kandidat 2008, inte är född i USA utan i den zon där Panamakanalen byggdes, ställde sig hela senaten bakom honom. Till och med Hillary Clinton och Barack Obama, som då slogs om att bli demokraternas kandidat, stödde den motion där det slogs fast att McCain kunde bli president. Den stora skillnaden är att John McCain är omtyckt bland såväl republikaner som demokrater, medan Ted Cruz gjort sig känd som en bråkstake på Capitol Hill. Till och med den förre presidenten, George Bush, ska ha sagt att han ”helt enkelt inte gillar den killen” om Cruz, efter att Ted Cruz jobbat som inrikespolitisk rådgivare åt Bushs presidentvalskampanj år 2000.

Så vad säger då Vita huset om uppståndelsen, efter alla år då Trump ifrågasatt om inte Barack Obama egentligen är född i Kenya? Obamas talesperson Josh Earnest skrattade när han fick frågan.

– Det skulle vara rätt ironiskt om republikanerna väljer en kandidat som inte är född i USA och bara gav upp sitt dubbla kanadensiska medborgskap för 18 månader sedan, sade Josh Earnest och tillade ”jag vet inte om presidenten är skadeglad. Men jag vet att jag är det”.

Annons

Presidentkandidaten Ted Cruz kampanjar i delstaten Iowa 5 januari. I vissa opinionsmätningar leder Cruz över Donald Trump i Iowa.

Foto: Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Donald Trump valtalar i Burlington, Vermont den 7 januari.

Foto: Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X