Annons
X
Annons
X

Kulinariska höjdare på sportlovsfavoriten

Kanarieöarna är en stor sportlovsfavorit men har knappast varit känt som ett gastronomiskt resmål. Men i krogköken på Teneriffa håller något på att hända. Vi har valt ut nio stjärnskott.

Bild 1 av 9

Teneriffa – mer än bara sol och strand.

Teneriffa – mer än bara sol och strand. Foto: Annika Goldhammer

El Rincon de Juan Carlos: Teneriffas senaste stjärna

El Rincon de Juan Carlos ligger i Los Gigantes och drivs av familjen Padrón.

El Rincon de Juan Carlos ligger i Los Gigantes och drivs av familjen Padrón. Foto: Annika Goldhammer

De senaste åren har Teneriffa satsat på att bli ett resmål för soltörstande gourmeter. Ön kan skryta med att vara den enda av Kanarieöarna med Michelinstjärnor – just nu har man fem stycken fördelade på fyra restauranger. Senaste tillskottet är El Rincon de Juan Carlos, som fick sin första stjärna i november.

Restaurangen, som ligger i turistorten Los Gigantes, drivs av familjen Padrón med stjärnkocken Juan Carlos i spetsen. Hans förflutna på krogar som El Cellar de Can Roca och El Bulli märks i den kreativa och experimentella matlagningen. Allt man serverar har dock rötter i det traditionella kanariska köket. Den synnerligen prisvärda degustación-menyn innehåller läckerheter som cochinillo negro (kanarisk svartfotsgris) med tryffel.

Adress: Passage Jacaranda, 2 Los Gigantes

elrincondejuancarlos.es

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 9

Baskisk gastronomi i högsta divisionen

Gastronomi i högsta divisionen.

Gastronomi i högsta divisionen. Foto: Annika Goldhammer

För den som vill kombinera Kanarieöarnas sol med baskisk gastronomi i högsta divisionen är MB det självklara valet. Den tvåstjärniga restaurangen drivs av San Sebastián-födde Martin Berasategui och är en del av Ritz-Carlton. På det stora resorthotellet, som är något av en perfekt bas för matintresserade, finns även den japanska, enstjärniga fusionrestaurangen Kabuki samt ytterligare elva restauranger.

Fast helst bokar vi MB:s gourmetstjärnskådningspaket på stranden Abama. Vi har svårt att tänka oss något mer romantiskt än en kväll under stjärnorna på en öde strand medan vi njuter av Berasateguis läckerheter ur picknickkorgen.

Adress: The Ritz-Carlton Abama, Guia de Isora

ritzcarlton.com

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 9

Dula y Pipa: Traditionellt och modernt på ekogård

På Dula y Pipa serveras en avsmakningsmeny för 350 kronor.

På Dula y Pipa serveras en avsmakningsmeny för 350 kronor. Foto: Annika Goldhammer

La Granja Verde är en ekologisk gård i utkanten av turistorten Puerto de la Cruz. Här kan botaniskt intresserade lära sig mer om öns grödor medan barnen klappar åsnor och lamor. Men främsta anledningen att åka hit är restaurangen Dula y Pipa. Här serveras öns mest prisvärda avsmakningsmeny (ca 350 kr), med höjdpunkter som 63-gradersägg med grönkålspuré, tempurafriterad vårlök med ”mojo-naise” samt bakade jordgubbar med timjan. Allt matchas med högklassiga viner från ön.

– Min ambition är att presentera traditionell, kanarisk matlagning på ett modernt vis. Jag älskar grönsaker och mycket av det vi serverar kommer från våra egna odlingar, berättar chefskocken Juan Carlos Clemente.

Adress: Trasera Camino del Torreón 2, El Ramal, La Orotava

lagranjaverde.es

Prova SvD digital i 1 månad – helt gratis!

Annons
X
Annons
X

Bild 4 av 9

Guachinche: Popup-krogar på kanariskt vis

För en autentisk upplevelse – testa en guachince.

För en autentisk upplevelse – testa en guachince. Foto: Annika Goldhammer

Långt innan popup-krogar blivit en global trend fanns guachinche – tillfälliga bykrogar med enkel husmanskost och egenproducerat vin. En tvättäkta guachinche på Teneriffa håller öppet tre månader om året – tills säsongens vin tagit slut – och serverar bara en handfull rätter.

Guachinche är allt annat än fine dining – här handlar det om plaststolar uppställda i ett garage eller på en bakgård – men ett måste för den som vill ha en autentisk matupplevelse och uppleva något unikt för ön. Eftersom guachinches har oregelbundna öppettider är det bäst att fråga en matintresserad taxichaufför eller concierge om områdets bästa och öppna guachinche. De flesta ligger på den norra delen av ön, i områdena kring Tacoronte och La Orotava.

guachinches.org/guachinches.php

Annons
X
Annons
X

Bild 5 av 9

El Taller Seve Diaz: Charmig nykomling i turistsmeten

El Taller Seve Diaz ligger inte långt ifrån Playa Jardin.

El Taller Seve Diaz ligger inte långt ifrån Playa Jardin. Foto: Annika Goldhammer

I turistorten Puerto de la Cruz domineras restaurangutbudet av rustika bodegor, enkla fiskkrogar och måttligt intressanta tapasrestauranger. För den som söker något mer modernt och raffinerat föreslår vi nyöppnade El Taller Seve Diaz, inte långt ifrån den fina citystranden Playa Jardin. Här lagar kocken Diaz klassiska kanariska rätter i modern tappning, exempelvis friterade kroketter fyllda med lokal, rökt ost och toppade med guavamarmelad, eller vattenkrassesoppa med picklad rödlök. Servicen kan vara en smula långsam och engelskkunskaperna bristfälliga, men det vägs upp av den charmiga atmosfären.

Adress: Calle San Felipe 32, Puerto de la Cruz

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 9

Lucas Maes: Kanarisk fusion med knepigt läge

Foto: Annika Goldhammer

Belgienfödde Lucas Maes är en av öns mest hyllade kockar. Trots det är hans krog ingen given destination, kanske beroende på det knepiga läget vid en avkrok till motorvägen norr om Puerto de la Cruz.

Men de som hittar hit kan räkna med en minnesvärd kulinarisk upplevelse. Maes hämtar inspiration från såväl kanariska traditioner som Italien och Asien. På menyn finns exempelvis hummerravioli i spenatsås, champinjon-carpaccio och tonfiskrulle med ingefärs-vinägrett.

Lucas Maes öppnade nyligen en systerrestaurang på trendiga designhotellet Baobab på den södra delen av ön.

Adress: Barranco de la Arena, La Orotava

restaurantelucasmaes.com

Annons
X
Annons
X

Bild 7 av 9

Vilaflor: Mumsiga mandelkakor på hög höjd

Teneriffas bästa våfflor finns på väg mot vulkanen Teide.

Teneriffas bästa våfflor finns på väg mot vulkanen Teide. Foto: Annika Goldhammer

Ett stopp i Vilaflor har en direkt pulssänkande effekt. Byn ligger mellan pinjeskogarna på cirka 1 400 meters höjd, på vägen till vulkanen Teide, och är Spaniens högst belägna by. Det är förmodligen även landets sömnigaste by. Men framförallt är Vilaflor känt för att baka öns godaste mandelkakor.

Bagerierna ligger i varsin ända av byn. Det är bara att fråga en lokalbo efter närmaste dulceria. Vägen hit kantas av kaktusar, vingårdar och – om du reser hit vid rätt tid på året – blommande mandelträd.

Adress: Södra Teneriffa, 7 km norr om San Miguel de Abona

Annons
X
Annons
X

Bild 8 av 9

Marknaden i La Laguna: Myller, tapas och choklad

En spansk matmarknad är en kulinarisk upplevelse.

En spansk matmarknad är en kulinarisk upplevelse. Foto: Annika Goldhammer

Teneriffa har åtskilliga matmarknader värda ett besök. En av de bästa finns i den världsarvslistade universitetsstaden La Laguna. I detta myllrande foodie-paradis finns allt – kryddor, fisk, ost, kakor, såser, viner, blommor... Passa på att köpa ett par lokala viner samt det stenmalna mjölet gofio, gjort på rostat korn, majs eller vete, som teneriffaborna använder till i princip allt.

När hungern gör sig påmind är det bara att tränga sig in mellan lokalborna i tapasbaren i ena hörnet av marknaden. Avsluta med en spansk klassiker: churros och choklad, på kaféet utanför marknaden.

Adress: Plaza del Cristo, La Laguna

Annons
X
Annons
X

Bild 9 av 9

Botanico: Lyxig frukost med extra allt.

Teneriffas bästa frukost serveras på Botanico.

Teneriffas bästa frukost serveras på Botanico. Foto: Annika Goldhammer

Det klassiska lyxhotellet Botanico är en underbar bas för en semester på norra Tenriffa. Här inleds dagarna med en överdådig frukostbuffé med allsköns färska frukter, fullkornscroissanter, lokala ostar, cava och oceaner av kanapéer och minibakverk. Här finns också en smoothiestation där du kan grabba en nymixad vitamindrink. Efter frukosten jobbar man bort en bråkdel av kalorierna med en promenad i den fina botaniska trädgården.

Även den som inte bor här kan komma och äta frukost, pris cirka 210 kronor.

Adress: Avenida Richard J Yeoward 1, Puerto de la Cruz

hotelbotanico.com

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Annons
Annons
X
Annons
X