Annons
X
Annons
X

Svenskarna seglar mot ädla valörer

På söndag inleds OS-seglingarna. Ett av de största svenska medaljhoppen i Weymouth är starbåtsduon Fredrik Lööf och Max Salminen. Den svårseglade starbåten är kappseglingens tungviktsklass och har funnits på OS-programmet sedan 1932.

Fredrik Lööf och Max Salminen i starbåten.

Fredrik Lööf och Max Salminen i starbåten. Foto: OTTO KASCH

De svenska seglarna har varit pålitliga leverantörer av OS-medaljer genom åren. Det gäller inte minst Fredrik Lööf, bronsmedaljör både 2000 och 2008.

– Det får gärna bli en ädlare valör den här gången, säger Fredrik, som står inför sitt sjätte OS.

Den 42-årige veteranen kamperar numera ihop med den nästan 20 år yngre Max Salminen i den svenska starbåten. Ett par som finns högt upp på de flesta rankinglistor när det gäller svenska medaljchanser i OS.

Annons
X

– Jag känner ingen press. Vi har en stabilitet i vår segling, har gjort bra resultat och har haft en bra balans med träning, tävling och vila inför OS. Hittar jag fingertoppskänslan i kropp och huvud om hur vi seglar på banan och hitta det maximala prestationsläget så kan det här gå riktigt bra.

Fredrik Lööf har en hög målsättning:

– Jag gör ju inte det här bara för att det är kul med OS. Jag vill komma hem med en ädel valör på medaljen. Det målet genom-syrar allt vi gör.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lööf OS-debuterade 1992 i finnjolle.

  – Jag är en bättre seglare än för 20 år sedan. Och utvecklingen har gått framåt enormt mycket. Seglarna är fysiskt och mentalt starkare och materialmässigt har det förstås också skett en utveckling. Hade jag vetat det jag kan nu 1992 så hade Sverige haft en medalj till, säger Fredrik som blev femma i debuten.

  Fredrik Lööfs unge partner i båten sedan två år beskriver samarbetet så här:

  – Jag står för lugnet och Fredrik sköter gaspedalen.

  Och Fredrik håller med:

  – En bra beskrivning. Lite kul att den yngre håller i handbromsen… Jag står nog för temperamentet. Max är en väldigt bra kille, en bra person och det är mycket det som ligger till grund för att samarbetet fungerar.

  Duon trivs i vattnen utanför Weymouth där OS-seglingarna avgörs.

  – Det passar oss bra med klimatet. Rio och Aten… tja, mig passar det bättre med pissväder. Den tuffa sidan av klimatet är till vår fördel. När andra börjar klaga över vädret trivs jag som bäst. Förhoppningsvis blir vindarna varierande, det blir perfekt, säger Fredrik Lööf, som är nöjd med förberedelserna.

  – SOK och förbundets tränare och förbundskapten har gjort ett väldigt bra arbete inför OS. Bättre research än någonsin tidigare. Hela laget har fått en bra plattform att stå på. Det är ingen risk för överraskningar för vi har tränat under alla tänkbara förhållanden där.

  Vad ska hända under OS för att ni ska komma hem nöjda?

  – Det är inte guld till varje pris som gäller. Målet att hitta touchen. Vi har inte seglat på 100 procent ännu. Vi har gjort bra resultat, men vi har med flit legat under max. Vi har legat och lurat lite grann och har inte visat alla våra kort ännu, säger Fredrik Lööf.

  Fredrik Lööf (till vänster) tog brons vid OS i Peking 2008 tillsammans med Anders Ekström. I London heter kollegan Max Salminen.

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Lööf och Max Salminen i starbåten.

  Foto: OTTO KASCH Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X