Annons
X
Annons
X

Svarta änkan etablerad i Sverige

Svarta änkan, även kallad världens giftigaste spindel, dyker upp på allt fler ställen i Sverige. Nu varnar experter för att arten har etablerat sig i landet.

Foto: PATRIK LUNDIN

På Naturhistoriska riksmuseet har man fått ett tiotal svarta änkor skickade till sig – bara i år. Och troligen finns det fler eftersom det bara är ett fåtal som upptäcks.

– Det händer ofta att de kommer till Sverige via bil- eller reservdelsimporter och de klarar det svenska klimatet alldeles utmärkt, säger John Hontalas, akvarist på Skansen till SvD.

Svarta änkan gillar dunkla, varmare utrymmen där den i lugn och ro kan spinna sitt kraftiga och klibbiga nät. I Sverige hittas den ofta i garage eller på utedass.

Annons
X

– Man kanske ska se sig om och vara försiktig, men det är ingen spindel som attackerar utan den springer oftast sin väg, säger John Hontalas.

I Halland har två lagerarbetare i dagarna blivit bitna av vad som verkar vara svarta änkor, båda fördes till sjukhus för kontroll.

– Det finns en risk för att det här kommer att öka. Vi ser en liten, försiktig trend, säger Bert Gustavsson, intendent på Naturhistoriska riksmuseet till TT.

Annons
Annons
X
Foto: PATRIK LUNDIN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X