Annons
X
Annons
X

Stockholm visar vägen när bopriserna stiger

Bostadsmarknaden i Malmö är fortsatt svajig och under press. I Stockholm och Göteborg visar däremot marssiffrorna från Mäklarstatistik på en fortsatt stabilisering efter prisnedgången i slutet av förra året.

I mars gick priset på bostadsrätter i centrala Stockholm upp med 1 procent, jämfört med månaden innan. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset har därmed landat på 57904 kronor, en nedgång med 2 procent jämfört med mars i fjol.

Bostadsrätter i Stockholms innerstad är den delmarknad där konjunktur- och beteendeförändringar hos bostadsshoppare snabbast brukar ge genomslag i priserna. Därmed är det en värdemätare på den senaste tidens utveckling. De senaste tre månaderna har priset på bostadsrätter i centrala Stockholm stigit med 3 procent.

Generellt har bostadsrätterna repat sig efter svackan i höstas och de senaste tre månaderna är det uppåt på alla de delmarknader som Mäklarstatistik specificerar. I riket som helhet låg bostadsrättspriserna stilla mellan februari och mars men sedan årsskiftet, det vill säga under årets första kvartal, noteras en uppgång med 4 procent. Villapriserna i riket har under perioden januari till och mars stigit med 1 procent.

Annons
X

Med horisonten en månad, förändringar mellan februari och mars i år, är det oförändrade priser eller små uppgångar överlag med ett undantag. Det är rikets tredje stad som utmärker sig på den negativa sidan med en prisnedgång med 2 procent för bostadsrätter i Stormalmö och med 1 procent för villor på samma delmarknad.

Också med en titt i backspegeln, tolv månader tillbaka, är trögheten och attitydförändringen till bostäder markant i Malmö. Villapriset i Stormalmö har gått ned med 8 procent och för bostadsrätter i Stormalmö är det ett tapp med 4 procent. Inte ens de centrala delarna av Malmö står emot. Här är nedgången 5 procent för den senaste tolvmånadersperioden.

I centrala Malmö var det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i mars 20 422 kronor per kvadratmeter. Nästan tre gånger så mycket får man således vara beredd på att betala i centrala Stockholm med snittpriset 57 904 kronor. Mittemellan hamnar Göteborg med ett snittpris på 36 254 kronor.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svensk Mäklarstatistik presenterar varje månad prisstatistik. Detta aktiebolag ägs till lika delar av Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X