Lorentzson trivs i Europa-spelet. I den förra kvalomgången i Europa League såg han till att skicka AIK vidare med matchens enda mål mot isländska Hafnarfjördur.

Senast på Råsunda, i allsvenskan mot Åtvidaberg, gjorde han samma sak.

Nu slog högerbacken till igen, och öppnade målskyttet i AIK:s överraskande storseger mot Lech Poznan, det polska topplaget, som bland annat tog sig till sextondelsfinal i Europa League för två år sedan.

Nu ser AIK ut att ha punkterat en liknande bedrift redan i den tredje kvalomgången. Solna-laget har skaffat sig en kraftig fördel inför returen efter att både Celso Borges och Viktor Lundberg fullbordat storsegern i matchens slutskede.

I Kalmars match mot schweiziska Young Boys blev Sebastian Andersson stor matchhjälte när han i den 18:e minuten smög in mellan motståndarförsvararna och kyligt satte matchens enda mål.

Men det borde ha blivit fler.

I den andra halvleken radade Kalmar upp heta målchanser, men Young Boys målvakt stoppade ytterligare en svensk storseger i Europa League.

Det var egentligen bara Elfsborg som hade anledning att deppa efter det första mötet i den tredje Europa League-omgången. Slutresultatet 1-1 mot Horsens sätter visserligen Borås-laget i en bra sits inför returen.

Men läget hade kunnat varit ännu mer gynnsamt, om det inte vore för danskarnas kvittering - i den 92:a minuten.

En straff som svenske Ken Fagerberg förvaltade på bästa sätt.

Med totalt 8–1 i målskillnad för de svenska klubbarna i Europa på två dagar gläds Nils-Eric Johansson över resultaten.

– Helsingborg, Kalmar och Elfsborg är våra konkurrenter, men det är riktigt roligt att de också vann. Att svenska lag gör bra ifrån sig i Europa är värdefullt, det tjänar alla på i slutändan, sade AIK-backen.

Om svensklagen går vidare väntar en fjärde och sista kvalomgång innan gruppspelet.