Utan att straffas kännbart kan NHL lämna återbud till jätteevenemanget Winter Classic samma dag som det är tänkt att arrangeras, den 1 januari 2013. Det enligt kontraktet mellan NHL och University of Michigan som äger arenan där matchen ska spelas.

Det innebär att ligan kan dra ut på konflikten till efter mitten av december, och därmed ställa in två hela månader av säsongen.

Det har tidigare antagits att ligan inte klarar att hålla ut i lönekonflikten med spelarfacket NHLPA längre än till november, eftersom Winter Classic-matchen annars skulle hotas.

Nu visar det sig att kontraktet mellan NHL och University of Michigan kan brytas så långt fram som på själva matchdagen, och att det då endast kommer att kosta ligan 100 000 dollar i straffavgift. Resterande kontraktspengar, 2,9 miljoner dollar, återbetalas då av universitetet.

Winter Classic är NHL:s ekonomiska hörnsten: matchen, i år mellan Toronto och Detroit inför hockeyrekordpubliken 115000 åskådare i Ann Arbor, genererar stora pengar från tv-bolagen NBC och CBC.