Murray besegrade ikväll fransmannen Jo Wilfried Tsonga med 6-3, 6-4, 3-6, 7-5 och siktar på att bli förste brittiske Grand Slam-segrare sedan Fred Perry 1936. För Federer hägrar inte bara en tangering av Pete Sampras rekord på sju titlar utan även förstaplatsen på rankningen. Med 6-3, 3-6, 6-4, 6-3 mot den för dagen slarvigt spelande världsettan Novak Djokovic säkrade Federer sin åttonde Wimbledon-final. Den glädjer honom extra mycket efter de två senaste årens kvartsfinalförluster vilka med hans mått är att betrakta som kraftiga bakslag.

– Jag är mycket lycklig bara av att vara i final här igen, säger Federer som med en 17:e Grand Slam-titel på söndag övertar förstaplatsen på rankningen från Djokovic.

– Det står mycket på spel för mig vilket skapar en viss press och jag möter en spelare som förmodligen känner att han inte har någonting att förlora.

Frågan är om Murray känner så eller om pressen att bryta den brittiska Grand Slam-förbannelsen blir alltför betungande för honom i hans fjärde final i dessa sammanhang och den första i Wimbledon. Den 25-årige skotten agerade med en för honom sällsynt pondus i de två första seten mot Tsonga som lyfte sig och ett tag såg ut att vara på väg mot en vändning liknande den han gjorde i fjolårets kvartsfinal mot Federer. Men fransmannen lägger fortfarande för stor vikt vid show och för lite på effektivitet vilket resulterade i flera bjudningar på viktiga poäng.

Semifinalen mellan Federer och Djokovic var deras 27:e möte men det första på gräs. Eftersom det handlade om Federers ”hemmaplan” Wimbledon var serben inte den förhandsfavorit han efter 6-1 inbördes under de senaste två åren skulle ha varit i vilken annan turnering som helst. Regnet gynnade Federer ytterligare. Det skjutbara taket över centercourten kom på och skapade de inomhusförhållanden som schweizaren trivs med.

Trots att han var titelförsvarare såg Djokovic ibland ut som en bortkommen gäst på centercourten och vid några tillfällen lyste det igenom att han var nervös. Den smash han missade vid 4-5 och 15-30 i tredje set slår Djokovic in 99 gånger av hundra. Efter det hamnade han i en rejäl svacka och i stort skänkte bort sitt första servegame i fjärde set.

– Min energinivå gick ner ett tag där och det har man inte råd med mot en spelare som Federer, säger världsettan.