Zlatan Ibrahimovic kan se tillbaka på sitt bästa år i karriären. Han avslutade säsongen 2011/12 som skyttekung i Serie A med sina 28 mål för Milan och i Paris Saint-Germain har han inlett med att göra tio mål på nio matcher. Men det räckte ändå inte för att ta plats på prispallen i Fifa och France Footballs Ballon d'Or, priset som delas ut till världens bästa fotbollsspelare.

När 20 av de 23 kandidaterna gallrades bort försvann Ibrahimovic. De tre spelare som gör upp om utmärkelsen, som delas ut på en gala i Zürich den 7 januari, är Leo Messi, Cristiano Ronaldo och Andrés Iniesta.

Förbundskaptener, landslagskaptener och utvalda journalister från 96 länder har deltagit i omröstningen.

10

senaste vinnarna av Guldbollen:
2011: Lionel Messi.
2010: Lionel Messi.
2009: Lionel Messi.
2008: Cristiano Ronaldo.
2007: Kaká.
2006: Fabio Cannavaro.
2005: Ronaldinho.
2004: Andrij Sjevtjenko.
2003: Pavel Nedved.
2002: Ronaldo. TT

Zlatan Ibrahimovics agent, Mino Raiola, skrädde inte orden när han tidigare under hösten kommenterade Guldbollen, Ballon d'Or, i Expressen:

– Det är ett politiskt korrupt pris. Fifa och Uefa, det är exakt samma skit. De skulle kunna beskrivas som en maffiaorganisation och de döljer saker. Om Zlatan inte vinner så kommer det bara stärka bilden. Om man vill att priset ska kännas seriöst borde den bästa spelaren få det. Det har varit Zlatan, i många år, sa Raiola.

Zlatans namn fanns heller inte med i kategorin Årets vackraste mål. Han fick nöja sig med att vara en av 55 nominerade spelare till världslaget (se fakta till höger).

Men två andra profiler inom svensk fotboll kan prisas på galan den 7 januari:

Pia Sundhage, som förde USA till OS-guld i somras, är en av tre kandidater till priset som årets tränare på damsidan. Sundhage konkurrerar med förbundskaptenskollegorna Bruno Bini, Frankrike, och Norio Sasaki, Japan.

Och Marta , som spelar i svenska mästarlaget Tyresö, är nominerad i kategorin bästa damspelare. Brasilianskan gör upp med amerikanskorna Alex Morgan och Abby Wambach.

Så här utföll Fifas prisnominering i Brasilien:

• Puskas award (snyggaste målet): Radomel Falcao, Neymar, Miroslav Stoch.
• Bästa damtränare: Pia Sundhage, Bruno Bini, Norio Sasaki.
• Bästa damspelare: Marta, Amy Wambach, Alex Morgan.
• Bästa herrtränare: Vincente Del Bosque, Pep Guardiola, José Mourinho.
• Bästa herrspelare (Ballon d'Or): Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Leo Messi.

Zlatan Ibrahimovic i PSG.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 42 | Vem vann första Stockholm Open?

V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest?

V 39 | Vad heter vår första majorsegrare?