I lördagens OS-kval i Helsingfors var Ara Abrahamian, 36, bara en seger från målet att ordna en biljett till OS i London.

Men den avgörande matchen mot bulgaren Hristo Marinov – den svenske 84-kilosbrottarens sista chans att ta sig till OS – blev inget avstamp på vägen mot det efterlängtade OS-guldet.

I stället slutade matchen i kaos och vrede. Abrahamian menade att han blev bortdömd i slutet av första perioden. Då fick bulgaren två poäng, som till slut blev matchavgörande, när svensken var i parterrunderläge.

– De ger två poäng för att jag rör mig. Har ni sett någon ligga under i parterr och bara limma fast sig på mattan? sade Abrahamian.

– Det här är ruttet, det står mig upp i halsen.

Då hade Abrahamian redan lämnat hallen i vredesmod, gått in i träningshallen strax intill och gett ett gäng bulgariska ledare en rejäl utskällning.

– Jag använde ganska mycket fula ord. Jag skulle skämmas om min elev vann på det sättet. Men de har ingen skam i kroppen.

Allt var på många sätt en smärtsam repris av det som hände i Peking-OS för fyra år sedan. Då ansåg sig Abrahamian bortdömd i semifinalen. Han lämnade prispallen och bronsmedaljen i protest, och Fila fråntog sedan Abrahamian medaljen för osportsligt uppträdande.

Efter flera års uppehåll gjorde Abrahamian comeback i år med sikte på OS.

– Peking var ännu värre. Det var en OS-semifinal – det här var en kvalmatch, sade Abrahamian, som även hann med att säga vad han tyckte till Fila-representanter.

– Jag sade: Skäms ni inte? Kolla videon, det här har filmats.

– Ska vi ta en film till att skicka till Cas (idrottens skiljedomstol), och skicka brottningen i botten?.

Förbundskaptenen Benni Ljungbäck höll med om att det var en domarskandal som utspelade sig i Valtti Areena.

– Ja, de gör vad de vill fortfarande. Fast de har så många ögon på sig.

TT: Beror det på att det är just Ara?

– Ja, det tror jag. Men nu har vi ett OS i år också, så man får väl vara lite mer diplomatisk, sade Ljungbäck.

TT: Har det inte hänt mer än så inom brottningen på fyra år?

– Tydligen inte.

Abrahamian kastades mellan olika känslor efter matchen. Å ena sidan konstaterade svensken att han inte kan "brottas hela sitt liv". Å andra sidan:

– Det känns som att jag måste vinna någonting stort innan jag kan sluta.

Men innerst inne kände han nog att drömmen om ett OS-guld gick i kras i och med förlusten mot Marinov.

Vid OS i Rio de Janeiro 2016 är Ara Abrahamian 41 år.