Hon har varit symbolen för London-OS sedan hon tog VM-guld i sjukamp 2009.

Jessica Ennis ansikte har synts överallt: på affischer, tidningarnas förstasidor, otaliga reklamkampanjer och i tv-rutan.

26-åringen från Sheffield är omtyckt av alla, en ”girl next door”. Alla har unnat henne ett guld, men det har också gjort att Ennis haft enorma, nästan omänskliga, förväntningar på sig. Ennis var ”bara” tvåa i VM i fjol, efter ryskan Tatjana Tjernova. Men nu, i de olympiska spelen på hemmaplan, kunde ingen hota henne.

Segern grundlades den första dagen, framför allt efter tidernas bästa lopp över 100 meter häck i en sjukamp. Ennis sprang på 12,54 – årets tredje snabbaste tid totalt sett och en notering som skulle räcka till medalj i de flesta mästerskap bland specialisterna.

Hennes slutpoäng, 6955, är bara 77 från Carolina Klüfts Europarekord från VM 2007. Ennis kunde inte hålla glädjetårarna borta när hon tog emot publikens hyllningar på Olympiastadion.

Jessica Samuelsson hoppades på en placering bland de åtta bästa, men slutade 13:e med nytt personbästa: snygga 6300 poäng.

OS-guider:

Svenskarnas program – timme för timme

Komplett OS-program med svenska tv-tider

Här är de svenska hoppen i London-OS