Det kom ett mejl från en pr-byrå.

Det handlade om ”The Chance” – ett skomärkes talangjakt för fotbollsspelare utan proffskontrakt.

En svensk har valts ut bland 100 000 för att åka på turné och möta ungdomslag i världsklass, bland andra Juventus och Manchester United.

Bubakary Sonko från Fisksätra utanför Stockholm blev upptäckt på hemmaplan, imponerade i den nordeuropeiska finalen och tog plats bland de 100 slutkandidaterna i Barcelona. Där överlevde han två gallringar. I finalen gjorde han två mål, passade till ett – och tog plats bland de 16 lyckliga.

Hemma i Sverige spelar han förstås för en storklubb?

Nej.

Buba är 22 år och anfallare i mittenlaget Värmdö i division 2 södra Svealand. Den här säsongen har han spelat tio matcher och gjort tre mål – men det är inte mot Värmbol, Rynninge och Gute som hans framtid avgörs.

– Det inte direkt så att någon från Tyskland kommer till Värmdövallen av en slump och kollar på en match, säger han.

***

David ”Titi” Accam behandlade AIK:s backlinje som Usain Bolt leker sig igenom ett försöksheat på 100 meter och har spelat Champions League-kval inför 51 566 åskådare på Celtic Park – men när han kom till Helsingborg hade han bara gjort 15 A-lagsmatcher.

Accam växte upp i Accra men hans framtid formades en timmes bilresa inåt landet. När ”Titi” var 13 år upptäcktes han av Right to Dream FC, en fotbollsakademi som byggts upp och drivs av Tom Vernon, före detta Afrikascout för Manchester United.

– Första gången jag skulle lämna familjen var det riktigt jobbigt. I början hade jag stor hemlängtan men efter ett tag fick jag många vänner genom fotbollen och då gick det enklare, säger Accam.

Han bestämde sig för att göra verklighet av sina drömmar.

Talangen och det hårda arbetet tog honom till skomärkets akademi i London där han stannade i sju månader.

Accam imponerade men kunde inte stanna i England då det i stort sett är omöjligt för en ickemeriterad afrikansk fotbollsspelare att få arbetstillstånd i Storbritannien.

I stället hamnade David Accam, via ledarstabens kontakter, i Sverige – och Östersunds FK.

– Det var en stor förändring i livet. Det var inte lätt men folket i klubben hjälpte mig mycket och jag är väldigt tacksam. Jag lärde mig jättemycket.

Det tog en halv säsong för honom att ta sig till allsvenskan.

”Titi” njuter av tillvaron men har inte nått slutdestinationen.

– Jag har alltid hoppats att det skulle bli så här. Jag trodde kanske inte att det skulle gå så fort men som fotbollsspelare gäller det att ta chansen när man får den. Jag drömmer om att spela i en av de stora ligorna inom två–tre år, säger han.

***

Daniel Kindberg säger att han är öppen för olikheter.

Han har varit i ett tiotal afrikanska länder – ofta under pressade förhållanden på sin förra arbetsplats, som militär.

Nu leder han en fotbollsförening.

Division 1-laget Östersunds FK har tio utländska spelare i truppen, varav tre från Ghana. Kindberg har goda relationer både till skomärkets akademi och till Right to Dream FC.

Han hyllar verksamheten i Ghana.

– Det är definitivt en motkraft i den oseriösa afrikanska fotbollsvärlden. Spelarna får skolutbildning, är väluppfostrade, öppna och har ett bra socialt liv. Föräldrarna är oändligt tacksamma. Jag har sett handel med fotbollsspelare i andra former. Agenter som far omkring och skaffar sig kontroll över klubbar och spelare, köper loss dem från föräldrarna. Det är ren rovdrift.

Även skomärket får beröm.

– Jag hoppas att fler organisationer börjar driva fotbollsverksamhet. Alla föreningar är stöpta i samma form men här plockar man ihop ett team som förutsättningslöst ser på spelarnas potential. De har en annan objektivitet. Man hittar en utvecklingsmiljö som passar spelarnas egenskaper. Det är varken bättre eller sämre än något annat system men jag tror att det är en frisk företeelse som ger fler spelare chansen. Sedan är det ändå ett lotteri – men det är väl ungefär vad ”The Chance” betyder.

När Östersund sålde David Accam till Helsingborg gick en del av pengarna tillbaka till Right to Dream FC.

Skomärket kräver ingen ersättning. De får nöja sig med de upparbetade kontakterna med spelarna och med uppmärksamheten – som kan vara stor.

– Seon-Min Moon (som gick på skomärkets akademi tillsammans med Accam) är väldigt uppmärksammad i Korea. ESPN, dagstidningar och tv-team har varit här och Korea är ju ohyggligt mycket större än Sverige, säger Daniel Kindberg.

Han är inte det mista förvånad över att en 22-åring kan ha sin fotbollsvardag i ett division 2-lag men ändå ta en plats i ett världslag för talanger.

– Det är inte konstigt alls. Vi har lätt för att titta på ålder och döma ut spelare för att de inte har spelat på en viss nivå i en viss ålder. Om man är 17 och inte platsar i allsvenskan är man slut. Men fysiken och framför allt hjärnan fortsätter att utvecklas. Man utvecklar speluppfattning och spelförståelse. På många ställen tävlar vi sönder fotbollsspelare när de är 14, 15 år. Vi fokuserar på matcher och resultat i stället för på utveckling vilket leder till att många fantastiskt duktiga spelare slutar i förtid. Vi måste se på utveckling på ett helt annat sätt. Vi har väldigt mycket kvar att lära.

***

För Buba Sonko är det lite mer än tre månader kvar till avresan.

Det är i USA, Italien och England han ska visa vad han lärt sig sedan storebror Lamin tog med honom ut på fotbollsplanerna i Fisksätra.

Han tänker ta tjänstledigt från jobbet som snickare på det stora byggprojektet i Ursvik norr om Stockholm för att förbereda sig på bästa sätt.

Buba tycker att han har blivit en bättre fotbollsspelare genom ”The Chance” och önskar att han hade fått chansen lite tidigare.

– I Holland (på den nordeuropeiska finalen) fick de en att tänka på ett annat sätt. Som forward kunde man få en halvtimme att bara nöta på mål. Det är mycket smådetaljer som spelar roll. Det är som när man ser på dagens ungdomar härute. Den dagen de byter lag kommer de att få börja om på ruta ett. De är inte tillräckligt skolade.

Tycker du att du borde spela på en högre nivå?

– Ja, absolut. Ju högre man kommer, desto enklare blir det. Man spelar med bättre spelare och behöver inte göra något onödigt jobb. Man kan fokusera på sin grej.

Var är du nästa år?

– Om det går bra på resan så vet man aldrig. Då kanske man är i något etablerat lag. Jag har inget att förlora, det finns bara mycket att vinna. Det är bara att ge allt.

Det är hans livs möjlighet.

Det är ”The Chance”.