Det är idoge statistikern Lenny Asp (allsvensk i AIK och Trelleborg på 80-talet) som gått igenom A-landslagets förehavanden från millennieskiftet till och med EM i somras. SvD har tagit del av underlaget som även sänts till SEF:s sportchef, Stefan Lundin.

På dessa snart 13 säsonger har totalt 146 spelare debuterat i A-landslaget. Bara 53 av dem (inklusive inhopp) begick sin debut i en tävlingsmatch.

Av dessa 53 tog endast tolv spelare från allsvenskan klivet in i den internationella hetluften, med poäng på spel.

Anders Svensson, Kim Källström, Rasmus Elm och Adam Johansson återfinns i dagens trupp. Zlatan Ibrahimovic, däremot, fick vackert vänta med sin debut i en tävlingsmatch sedan han blivit proffs i Ajax.

Budskapet är tydligt från tidsepokens förbundskaptener Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Roland Andersson och Erik Hamrén:

Visa att du har kapacitet att ta för dig i en utländsk proffsklubb så får du också chansen i VM- eller EM-kvalmatcher.

Vänder man på siffrorna går det att utläsa att 76 procent av de 146 debutanterna i vänskapsmatcher kom från allsvenskan och att alltså bara cirka en tredjedel av dem fått chansen i en tävlingsmatch.

26 spelare som debuterat under 2000-talet har gått vidare och gjort minst tio matcher från start i tävlingssammanhang.

Det verkar inte heller bli enklare att dribbla sig genom nålsögat. Säsongerna 2011/12 har hittills före fredagens kick off på Torsvöllur stadion i Torshamn bara sett två debutanter från start i en tävlingsmatch: Martin Olsson och Jonas Olsson. Jämfört med säsongen 2001 då hela nio nya namn fick chansen.

Återväxten gror främst i Skåne. Av de 53 debutanterna i tävlingsmatcher kom tolv från landets sydligaste del medan befolkningstätaste Stockholms län bara bidrog med sex man.