Annons
X
Annons
X

SD näst störst bland LO-medlemmar

Sverigedemokraterna går om Moderaterna som det näst största partiet bland LO:s medlemmar. Största partiet är fortfarande Socialdemokraterna, uppger TT.

– Var sjätte LO-medlem skulle rösta på SD om det vore val i dag, säger Toivo Sjörén, chef för Sifo Opinion, som på SVT:s begäran har analyserat flera av institutets opinionsmätningar.

– Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper, säger Toivo Sjörén till SVT.

Trots skandalen i november, som publicerades i Expressen, där ledande Sverigedemokrater beväpnade sig med järnrör och uttryckte sig både rasistiskt och sexistisk, så har stödet för partiet ökat. I de senaste opinionsmätningarna har SD legat på runt nio procent.

Bland LO-medlemmar går Sverigedemokraterna stark framåt. 16,2 procent säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag, skriver SVT.

Annons
X

Invandringsfrågan diskuteras flitigt och det kan vara en viktig förklaring till det ökade stödet, menar Toivo Sjörén.

– Totalt sett i befolkningen sympatiserar 25 procent med Sverigedemokraternas invandringspolitik och det finns också rätt starka sådana strömningar inom LO. Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper, säger han till SVT.

Fakta: Stödet för SD ökar inom LO

Stöd i procent december—januari

SD 12,2

M 14,3

S 52,0

Stöd i procent december—januari

SD 16,2

M 12,4

S 54,4

Mätningen är baserad på två partisympatiundersökningar under perioden 3 september—10 oktober 2012 och två mätningar under perioden 3 december—17 januari 2013. De har slagits samman och därefter har resultaten jämförts. Cirka 4 800 är tillfrågade under respektive period.

Källa: Sifo, SVT (TT)

Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna?

quiz.svd.se

Har du koll på politikermode?

quiz.svd.se

Politikernas grodor – vilka minns du?

quiz.svd.se

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X