Annons
X
Annons
X

SD får mer än 110 miljoner i partistöd

Sverigedemokraterna kommer under de fyra mandatåren få ut mer än 110 miljoner kronor av skattepengar i partistöd.

Ett enormt tillskott i kassan då partiet under 2009/2010 fick knappt 1 miljon kronor i stöd.

Foto: SCANPIX

Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av rösterna i valet 2010 och tar sig för första gången in i riksdagen med 20 mandat.

Det innebär att partiet nu enligt lag är berättigat till partistöd från staten och från riksdagen.

Staten kommer att ge SD bidrag per riksdagsplats, som baseras på resultatet i valen 2006 och 2010, samt kanslistöd i form av grundstöd och tilläggsstöd.

Annons
X

SD kommer även att få pengar av riksdagen som går till partigrupperna, de olika ledamöternas arbete i riksdagen, samt stöd till politiska sekreterare och till resor inom landet och utomlands.

– Enligt de beräkningar vi har gjort nu kommer den delen av stödet att ligga på runt 17 miljoner per år, säger Katrin Gramenius, chef vid riksdagens ekonomienhet till SvD.

På fyra år blir det 68 miljoner kronor i stöd från riksdagen.

Det statliga bidraget har partibidragsnämnden vid riksdagen ännu inte räknat ut, utan man väntar på det slutgiltiga valresultat som kommer först nu på torsdag.

Men SvD har gjort en preliminär uträkning på vad bidraget kommer att landa på, baserat på de gällande lagarna och att SD får 20 mandat i riksdagen.

Av staten ser bidraget ut så här: SD får ett grundbidrag varje år på 6 300 000 kronor. Dessutom får de pengar per riksdagsplats, som varierar för varje år och beräknas på antalet mandat i valet 2006 samt 2010. SD fick inga mandat i valet 2006 men fick istället 2,9 procent av rösterna, vilket då berättigade SD till partistöd. Därför räknas även resultatet i valet 2006 in nu.

Nu, under det första året i riksdagen kommer SD få ut runt 2 220 000 kronor i bidrag av staten för antalet riksdagsplatser plus det fasta grundbidraget. Bidraget för antalet riksdagsplatser kommer senare att successiv öka.

Allt som allt kommer SD att under de fyra åren vid riksdagen att få runt 43 miljoner kronor i bidrag av staten.

Totalt kommer SD med bidragen från staten och riksdagen få mer än 110 miljoner kronor.

Under 2009 till 2010 fick partiet knappt 1 miljon i partistöd av staten.

Utöver det kommer SD att få flera miljoner i stöd från kommuner och landsting där partiet kommit in.

SD avgör själv hur stödet kommer att användas. Bland annat kommer det att gå till att anställa personal och politiska sekreterare till ledamöterna.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X