Annons
X
Annons
X

”Säpo kan ha känt till USA-spionage”

Den amerikanska övervakningen av personer i Sverige är inte förvånande. Det menar en i regeringskansliet tidigare centralt placerad person.

Enligt justitieminister Beatrice Ask (M) har den amerikanska övervaknings- och registreringsverksamheten pågått i tio år utan att varken regeringen eller andra myndigheter varit informerade.

SvD har talat med en person som varit centralt placerad i regeringskansliet under en stor del av 2000-talet då övervakningen ska ha ägt rum.

– Jag är inte särskilt förvånad att det sker, säger personen.

Annons
X

Personen säger också att det är självklart att USA inte har begärt tillstånd för verksamheten.

– Det finns ett antal länder i världen som ägnar sig åt spionage och USA är ett av dem, det vet vi. Och det gör de säkert i strid med bestämmelserna i ett antal länder. Men det är ju inte så att de ber om lov.

SvD:s källa säger samtidigt att det är möjligt att Säpo ändå har känt till verksamheten ”för Säpo håller koll på alla ambassader inklusive den amerikanska”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är Säpo som utreder om övervakningen av personer i Sverige strider mot svensk lag.

  – Vi har information att liknande verksamhet som den som bedrivits i Norge även ska ha inträffat i Sverige. Men i nuläget är det för tidigt att säga om det har begåtts någon brottslig handling, säger Åsa Hedin, informationschef på Säpo.

  Vilka kontakter tar ni nu?

  – Det kommenterar jag inte men vi arbetar med att samla in information som vi kan lämna vidare till åklagaren som sedan får fatta beslut om förundersökning, säger Åsa Hedin.

  USA:s ambassad har sagt att den är beredd att svara på alla frågor om övervakningsprogrammet, som finns i många länder.

  Annons
  X
  Annons
  X
  X
  X
  X
  Annons
  X