Annons
X
Annons
X

Sämsta polissiffrorna på åtta år

Polisen har fått en dålig start på året. Andelen brott som klaras upp är den lägsta på många år, visar Rikspolisstyrelsens egna siffror.

Av TT

– De här siffrorna är skräp, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

TT har tagit del av Rikspolisstyrelsens interna redovisningar av hur polisen har lyckats med sitt arbete hittills i år. Andelen uppklarade fall - då en person har kunnat bindas till brottet - ligger på 17 procent. Det är den lägsta siffran under januari-mars på åtta år.

Rikspolisstyrelsen.Samtidigt som antalet ärenden som går till åklagare minskar, arbetar polisen fler timmar totalt. Rikspolisstyrelsen slår i sin sammanställning fast att ”arbetsproduktiviteten har minskat kraftigt”.

Annons
X

– Flera poliser som TT talar med anser att det ökande pappersarbetet tar tid och kraft från utredningarna.

– Vi har visserligen blivit fler poliser, men det påförs nya uppgifter till oss som jobbar i kärnverksamheten. Under den här perioden har administrationen ökat väldigt mycket för varje polis, säger Martin Åberg, som är inspektör vid Roslagspolisen i Stockholm.

I dag arbetar över 20 000 poliser inom polismyndigheterna, 3 000 fler än för åtta år sedan. Men fler poliser betyder inte per automatik att fler brott klaras upp, enligt Wallin.

– Vi jobbar mer brottsförebyggande och synligt. Samtidigt är vi i ett generationsskifte. De nya poliserna måste ges förutsättningar, genom utbildning och kunskap från erfarna utredare, säger han.

För justitieministern är det tydligt att polisen inte uppnår ”tillräckligt bra resultat”.

– Vi behöver gå igenom och se vad det finns för brister i organisation, rutiner och mycket annat. Vi är inte nöjda, säger Ask.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X