Annons
X
Annons
X
SvD:s kulturmagasin

Så skulle nazisterna skapa en ”superras”

Lebensborn syftade till att stöjda ”rasmässigt värdefulla familjer” och bidra till ett tyskt folk med ”rent blod”. Heinrich Himmler var personligt engagerad i det nazistiska avelsprojektet.

Bild 1 av 6

Barn som ingick i Himmlers rasbiologiska projekt Lebensborn.

Barn som ingick i Himmlers rasbiologiska projekt Lebensborn. Foto: REX/Rex Features

Barnvagnar utanför Lebensborn-hemmet i Hurdal Verk i Norge.

Barnvagnar utanför Lebensborn-hemmet i Hurdal Verk i Norge. Foto: WS Collection/Alamy / Alamy

Lebensborn skulle ge ”rent blod”

Lebensborn (Livskällan) hette Nazitysklands satsning för att främja tillväxten av ett ”ariskt” folk. Det rasbiologiska projektet initierades av SS-chefen Heinrich Himmler för att uppmuntra kvinnor till att föda blonda och blåögda barn med ”rent blod”. Lebensborn har ibland överdrivet beskrivits som ett system med rena avelsfarmer för att para ihop fanatiker med nordiska drag, men enligt den tyska tidningen Der Spiegel stämmer inte detta. Däremot ingick Lebensborn som en del i nazisternas mordiska raspolitik som också omfattade tvångssterilisering av människor med ärftliga sjukdomar och mördandet av sex miljoner judar.

Annons
X
Annons
X

Bild 2 av 6

Hitler hälsar på en Lebensborn-flicka.

Hitler hälsar på en Lebensborn-flicka. Foto: REX/Rex Features

Projektet skulle sänka antalet aborter

Lebensborn drogs igång 1935 och var ursprungligen framtaget för att minska antalet aborter i Tyskland. Under mellankrigstiden genomfördes så många som 800 000 aborter om året. Målet var att sänka detta antal med 100 000 och dessutom att stödja ”rasmässigt och genetiskt värdefulla familjer med många barn”.

Prova SvD digital i 1 månad – helt gratis!

Annons
X
Annons
X

Bild 3 av 6

Nyfödda barn på Lebensborn-hemmet i Hurdal Verk i Norge.

Nyfödda barn på Lebensborn-hemmet i Hurdal Verk i Norge. Foto: Krigsarkivet/TT SCANDINAVIA

Mödrarna var ofta ogifta

Himmlers rasbiologiska projekt hjälpte ogifta gravida kvinnor genom att ge dem möjligheten att föda sina barn i det undanskymda på Lebensborn-hem. Omkring 60 procent av de mödrar som födde Lebensborn-barn var ogifta. Inom projektet drevs barnhem och man hade en adoptionstjänst som möjliggjorde för mödrarna att inte behöva behålla sina barn.

Annons
X
Annons
X

Bild 4 av 6

Heinrich Himmler

Heinrich Himmler Foto: AP/PRESSENS BILD

Himmler var personligt engagerad

Heinrich Himmler ledde och var personligt engagerad i Lebensborn. Enligt före detta Lebensborn-barnet Kari Rosvall, som skrivit boken ”Barnet från ingenstans” (Libris bokförlag) om sitt liv, var Himmler exempelvis på plats i det Lebensborn-hem i Norge där hon fanns som baby, för att där peka ut vilka barn som skulle fraktas vidare till ett av hemmen i Tyskland.

Annons
X
Annons
X

Bild 5 av 6

Adolf Hitler.

Adolf Hitler. Foto: TT/NTB Scanpix

Hitler skrev om att avla fram ”rätt” folk

Tanken på att avla fram ”rätt” sorts folk fanns tidigt med i nazisternas tänkande. Efter sitt kuppförsök i München 1923 dömdes Adolf Hitler till fängelse. Medan han avtjänade sitt straff skrev han sin bok ”Mein Kampf”, där det bland annat står att läsa att man inte bara borde ”ägna sig åt att förädla hundar, hästar och katter, utan även värna om sitt eget rena blod”.

Annons
X
Annons
X

Bild 6 av 6

Barnhemmet i Hurdal Verk i Norge ingick i Lebensborn.

Barnhemmet i Hurdal Verk i Norge ingick i Lebensborn. Foto: Krigsarkivet/TT SCANDINAVIA

Norska barn drabbades värst

Runt 8 000 barn föddes i Tyskland och hela 12 000 i Norge inom ramen för nazisternas Lebensborn-projekt, enligt Der Spiegel. I Tyskland och Österrike fanns 14 Lebensborn-hem gömda i småstäder som besparades de allierades bombräder. I Norge fanns nio mostvarande hem. De barn som föddes i Norge var de som efter kriget hade svårast att hantera stigmat av att ha ingått i Lebensborn, eftersom det där upplevdes som skamligt att ha en tysk far.

Annons
Annons
X
Annons
X