Annons
X
Annons
X

Ryanair: Bälten i plan är meningslösa

Säkerhetsbälten är meningslösa och räddar inga passagerare vid en krasch. Det tycker Ryanairs chef Michael O’Leary – och hävdar att ett flygplan bara är ”en buss med vingar”.

Ryanairs chef Michael O’Leary.

Ryanairs chef Michael O’Leary. Foto: AP

Det hårt kritiserade bolaget har länge kämpat för ståplatser i flyg. Av den anledningen väljer nu O’Leary att gå ut i ännu ett uppmärksammat uttalande: skippa bältet under flygning.

Att inte använda säkerhetsbälte skulle strida mot de regler som gäller vid start och landning. Men, tycker Ryanairbossen, dessa regler har ju bara tillkommit genom jobbiga myndigheter – som han väljer att kalla ”knäppskallar”.

– Om en krasch någonsin inträffar med ett plan, Gud förbjude, räddas du inte av ett säkerhetsbälte. Säkerhetsbälten spelar ingen roll, säger han till The Telegraph.

Annons
X

LÄS ÄVEN: Ryanair tvingar kvinna av planet – för en bok

Michael O’Leary fortsätter:

– Man behöver inte ha bälte i Londons tunnelbana. Man behöver inte ha det på tåg som går i 190 kilometer i timmen. Om de kraschar dör alla.

O’Learys första mål är att ta bort de sista tio stolsraderna i vissa kabiner och sälja ståplatsbiljetter för drygt tio kronor styck, avsedda för studenter och budgetresenärer.

LÄS ÄVEN: Fler flyger med Ryanair

Vid start och landning skulle de stående resenärerna kunna ”hålla i ett handtag” – det skulle bli ”fine”, tycker han. I Europa finns ändå inga stora områden med kraftig turbulens, framhåller han också.

– Om sittplatserna kostar 25 pund och ståplatserna 1 pund kommer ståplatserna att gå först, det kan jag garantera.

Flygningen är numera en säker rutin, tycker O’Leary, och menar att resenärerna hellre lägger pengarna på boende och upplevelser.

– Problemet med flyget under mer än 50 år har haft människor som tycker att det är så väldigt sexigt; att det är som James Bond – när det egentligen bara är en buss med vingar.

LÄS MER: Ryanair-piloter uppmanas att tanka mindre

LÄS MER: Trodde Venus var ett annat plan – störtdök

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 2 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 3 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 4 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 5 | På spåret

quiz.svd.se

TEST 6 | På spåret

quiz.svd.se

Tvingar kvinna av planet – för en bok

blog.svd.se

SvD.se

Annons
X

Ryanairs chef Michael O’Leary.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
X
X
X
Annons
X