Annons
X
Annons
X

Riksdagen röstade igenom fas 3-stopp

Riksdagen röstade ja, med röstsiffrorna 152 ja och 149 nej, till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.

Av TT

Foto: SCANPIX ARKIV

Riksdagens beslut innebär inte att det per automatik blir ett stopp för nya fas 3-anvisningar. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hukar på frågan om hon tänker lyssna på riksdagens beslut och ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att stoppa fas 3.

– Vi kommer att väga in det i våra fortsatta överläggningar, säger hon till TT.

– Men det kommer inte att bli ett idiotstopp, fortsätter hon.

Annons
X

Hon säger sig vara förvånad över den samlade oppositionens beslut eftersom hon kommit med flera förslag till förbättringar. I december bad hon Arbetsförmedlingen göra en utvärdering av fas 3-reglerna. Dessutom beslöt hon nyligen om att tillåta arbetsmarknadsutbildning även för fas 3-deltagare. Och en granskning av alla utförare, arbetsgivare, ska göras.

– Så oppositionen slår in öppna dörrar, säger hon.

Den samlade oppositionen har gått till hårt angrepp mot fas 3. Även KD har varit kritiskt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oppositionen lade via ett utskottsinitiativ fram ett förslag om att stoppa nya fas 3-anvisningar i väntan på att regeringen skulle utreda hur hanteringen av de långtidsarbetslösa kan göras bättre.

  Missnöjet med hanteringen av de långtidsarbetslösa har varit stort.

  – Vi har sett brister, det går att göra mycket bättre, säger Penilla Gunther (KD), arbetsmarknadsutskottet.

  Men hon ger inte mycket för oppositionens strategi - att stoppa fas 3-anvisningarna.

  – De överlåter till regeringen att komma med förslag, de har inga egna, säger hon och tycker att S-förslagen saknar konkret innehåll.

  Hon ger arbetsförmedlingen mycket av skulden för att, som hon ser det, jobb- och utvecklingsgarantin, där fas 3 är den sista anhalten, inte fungerar.

  – Det är en garanti, då måste människor få det som utlovas, säger hon.

  Per Bill (M), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, är mycket kritisk till oppositionens utskottsinitiativ, som duggat tätt den senaste tiden och som tvingat minoritetsregeringen till reträtt. Bill talar om missbruk.

  – Man bryter tydligt mot intentionerna i vad ett utskottsinitiativ ska vara. Det ska handla om att rätta till mindre saker i propositioner, eller att ha en mycket bred majoritet för att göra något som det är tidsnöd kring, säger Per Bill till SvD.se.

  Men KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) är av annan åsikt. Han tycker det är bra att riksdagen blir mer aktiv.

  Enligt Eriksson verkar regeringen ha svårt att hantera det parlamentariska läget.

  – Då är det naturligt att det blir mer initiativ i riksdagen, säger han till SvD.se.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 2

  Per Bill (M) vid riksdagens fas 3 omröstning på torsdagen. Riksdagen röstade ja, med röstsiffrorna 152 ja och 149 nej, till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.

  Foto: TOMAS ONEBERG Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X