Det är inget litet komplex som arkitektfirman Cebra har tag fram på önskemål av resebyrån Danski. Inomhuskomplexet kommer vara över 100 000 kvadratmeter stort och innehålla sex nedfarter med riktig snö i tre olika bågar över floden vid staden Randers.

Den översta bågen, som innehåller två svarta pister, planeras bli 110 meter hög.

Sammanlagt ska anläggningen ha över tre kilometers skidåkning om man även räknar med de två backarna som ska ligga utomhus. Varje pist får en egen sittlift och valven är sedan förenade med en hiss för att transportera skidåkarna mellan de olika svårighetsgraderna.

Förutom två svarta pister kommer Skidomen också ha två röda och två gröna nerfarter.

Arkitektfirman Cebra skriver i ett pressmeddelande att den grundläggande idéen med skidanläggningen är att föra en bit av Alperna till Danmark. Teamet har därför samarbetat med skidorten Alpe d´Huez i Frankrike. Delar av backarna i den tänkta anläggningen är exakta kopior av de populäraste nerfarterna i den franska alpstaden.

Den planerade inomhusanläggningen skiljer sig mycket från tidigare inomhusbackar, detta då denna ska att ha mängder med fönster så att skidåkarna kan se ut över området runt danska Randers.

– Det är för att skidåkarna ska få en så nära upplevelse som möjligt av skidåkningen i Alperna. Utformningen möjliggör en spektakulär utsikt över Randers och flodområdet, står det i pressmeddelandet.

Förutom nedfarterna ska anläggningen också innehålla en park för skateboardåkning och BMX-cykling, restauranger, butiker och ett hotell.

Att anläggningens bågar sträcker sig över floden Gudenåen innebär att invånarna i Randers lättare kan ta sig över floden. Den nedre bågen ska ha gräs på taket och fungera lite som en stadspark, men med olika fritidsaktiviteter.