Att öppna hotellrummets altandörr är som att kliva genom garderoben till Narnia. På andra sidan ligger drömvärlden – det jag längtar efter grådaskiga svenska vinterdagar. Strand, hav, palmer, hängmattor, blå himmel.

Med ett fånigt leende stapplar jag ut som en ko på grönbete. Kan hända tar jag även ett litet skutt på väg ned mot mitt första dopp på stranden Pantai Cenang.

Det blir många fler under dagarna på ön Langkawi. För även om det finns gott om utflyktsmål och sevärdheter på denna nordmalaysiska pärla att lägga värdefull semestertid på så ligger havet där inbjudande dygnet runt.

- Nu är jag helt stekt.

Konstaterandet kommer från en resekompis som precis vaknat på soldäck. Vi är ute på en heldagsutflykt med katamaranen Day Dreamer. Det är en rejäl segelbåt, med tio personer ombord är det ingen trängsel. Ett tips är därför att ta en tupplur på en skuggigare plats än just där vi somnar. Det finns många olika hörn att bo in sig på när det vankas slapptid på segelturen. Sol, det får du nog av ändå.

Turen utgår från sydvästra delen av ön. Tremannabesättningen guidar oss sedan fram mellan öar och stränder. Fast mest njuter vi av att glida fram i sakta mak på det turkosa vattnet som det vore en ren lögn att kalla kristallklart. Kalkstensrester gör nämligen vattnet grumligt.

- För det mesta kör vi på motor, men det beror på vinden, säger Hady Haron, som är chef ombord, medan vi når allt längre ut i ö-landskapet där kalkstensberg varvas med djungel.

Efter en stund till havs ser vi Pregnant island. Det är mycket snack om den där ön som liknar en liggande gravid kvinna. Det ryktas nämligen att vattnet i den 10 meter djupa sötvattenslagunen i ön är bra för fertiliteten. Enligt sägnen kan kvinnor som vill bli med barn få hjälp genom ett bad, vilket utflyktsföretag förstås säljer turer på. Vi seglar förbi.

Några sköna timmar senare börjar Hady och kollegan Ash rulla ut ett repnät bakom båten. Vips så har vi en havsjacuzzi. En efter en kliver vi ned i nätet för att ligga eller halvsitta. Några håller hårt i repen, andra släpper mer på kontrollen och glider runt i den tillfälliga poolen. Alla är överens om härligheten i att ligga där halvt under ytan och känna havet bubbla mot kroppen.

När vi stannar på kajakavstånd till vad som verkar vara en ödslig strand har vi även hunnit med en lunch med nygrillat på buffén. Stranden delar vi med en malaysisk storfamilj. Medan vi snorklar och paddlar spelar barnen fotboll och badar med sin pappa. Kvinnorna har placerat sig i ring i skuggan av palmerna och förbereder det som ska bli en rejäl fisk-picknick. Tonåringarna poserar med de stora fiskar som ännu inte hamnat i rensningsproceduren.

- Om vi får mycket fisk äter vi en del till lunch när vi är ute på utflykt, berättar Ammar, en av sönerna i familjen som bor på norra Pulau Langkawi.

Det vi kallar Langkawi heter egentligen Pulau Langkawi och är den största ön i ö-gruppen Langkawi. Den är ungefär två och en halv mil både norr till söder och från öst till väst och därmed behändigt stor för att åka runt på en dag. Ön är en skattefri zon vilket visar sig på priser på importerade varor som alkohol, parfymer och elektronik. Bäst för shopping är största staden Kuha. Att gå runt inne i centrum funkar bra men det finns även flera stora shoppingcenter i stadens utkanter.

Jag är på jakt efter hängmattor tillsammans med guiden Monsur Othman, vilket visar sig vara ett omöjligt uppdrag. Vi hittar nämligen inga, inte ens på öns största shoppingcenter Langkawi Fair.

Men vi hinner prata en hel del under tiden. Monsurs fru är från Thailand och han berättar gärna om vad som skiljer folket i de båda länderna.

- Thailändare är mer tillbakalutade, här i Malaysia jobbar vi hårdare. Vi är mer organiserade och det gör att det är renare här. Thailändare lever i nuet, vi tänker inte så.

Vi kör på en bred asfalterad väg som förbinder turistorten Pantai Cenang med Kuha. Och visst är det rent och snyggt nästan överallt. Infrastrukturen är påkostad och de små byarna är prydligt uppbyggda.

- Vi ska kolla i en fiskeaffär, de kanske har hängmattor, säger han och gör en u-sväng.

Väl där är det blankt nej. Men Monsur har inte slut på idéer. Plötsligt svänger han av huvudleden och in på en liten väg ner mot vattnet. Vi parkerar i en liten fiskeby med enkla hus och småfisk på tork.

- De som bor här kommer från Myanmar, berättar Monsur.

En liten tjej tittar nyfiket på oss, männen vi träffar skakar på huvudena när vi frågar efter hängmattor gjorda av fiskenät. De själva har en, men det finns inga till salu.

Till slut får vi ge upp. Jag återvänder till hotellet där jag stör Iztok Saze från Slovenien när han kvalitetsslappar i en av hotellets hängmattor som är specialimporterade från Thailand.

Han slår ut med armarna mot palmerna när jag frågar honom varför han trivs på Langkawi.

- Det är vacker natur med vackra stränder och fint vatten. Och vi tycker maten är god.

Likt Monsur jämför han gärna med Thailand.

- Det är bättre än Thailand. Saker och ting fungerar här och strandförsäljarna är inte lika jobbiga, man får vara i fred.

Han sjunker tillbaka ned i hängmattan mellan de två palmerna.

Jag följer hans exempel och tänker "Det är detta jag vill ta med mig hem".

FLER DRÖMRESOR

Här finns Tanzanias genuina vildmark

Känslan av att vara på egen hand.

Ön där semestern blir fulländad

En verklig semesterdröm.

Skog och öde vita stränder

Västindisk ö allt hetare i vinter.

Titta in i världens dyraste lyxhotell

Ny lista avslöjar priserna.

Detta är drömmen för alla livsnjutare

Navigera rätt bland hundra resorter.

Reser jorden runt utan att använda flyg

En skräck på den 180 dagars långa resan.